Unie van Waterschappen

Donderdag, 21. Oktober 2010

Kwijtschelden waterschapsbelastingen geautomatiseerd

Evenals gemeenten, kunnen ook waterschappen voortaan langs geautomatiseerde weg kwijtschelding verlenen. Het Waterschapsbesluit en het Besluit SUWI zijn in verband hiermee onlangs aangepast.

Het Waterschapsbesluit regelde al dat gemeenten en de rijksbelastingdienst aan een waterschap dat daarom verzoekt, gegevens in verband met de kwijtschelding moeten verstrekken. Aan dit rijtje zijn nu ook de Dienst Wegverkeer (RDW) en het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) toegevoegd. De laatste overigens via aanpassing van het Besluit SUWI.

Kosten besparen

Bij geautomatiseerde kwijtschelding hoeft een burger niet meer ieder jaar een aanvraag om kwijtschelding in te dienen en gegevens over zijn inkomen en vermogen aan het waterschap te overleggen. De toets of het inkomen en het vermogen kwijtschelding al dan niet rechtvaardigen, gebeurt in dat geval immers door het Inlichtingenbureau. Op deze manier kunnen zowel de burger als de overheid kosten besparen.

Inlichtingenbureau

Het Inlichtingenbureau is een overheidsstichting opgericht door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de gemeenten. Het Inlichtingenbureau is op dit moment al voor een groot aantal overheidsorganisaties werkzaam en kan nu dus ook aan de waterschappen diensten verlenen. Waterschappen die van de mogelijkheid van geautomatiseerde kwijtschelding gebruik willen maken of nadere informatie willen, kunnen contact opnemen met het Inlichtingenbureau.