Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 21 oktober 2010

Conjunctuurbericht derde kwartaal 2010

TLN: herstel transportsector zet door, maar herstel vrachtprijzen blijven nog steeds achter

In het derde kwartaal van dit jaar signaleert Transport en Logistiek Nederland (TLN) dat het herstel van de transport en logistiek sector langzaam blijft doorzetten. Het niveau van voor de crisis is echter nog niet in zicht. De relatief lage vrachtprijzen blijven net als het tweede kwartaal van 2010 voor ondernemers zorgwekkend. De winstmarges blijven hierdoor laag.

Licht herstel zet door
Voor het vierde kwartaal achtereen zet de bedrijvigheid van de transport en logistieke sector langzaam door. Door de zomervakantie is het derde kwartaal altijd een relatief rustige periode voor de sector. Ten opzichte van het derde kwartaal 2009, zijn ondernemers echter positief gestemd over de toename van de bedrijvigheid.

Lage vrachtprijzen
Minder te spreken zijn ondernemers over de vrachtprijzen die net als het tweede kwartaal van dit jaar, nauwelijks zijn gestegen. 60 Procent van de ondervraagde ondernemers is bijzonder negatief over de winstmarges. Wanneer het huidige groeipercentage wordt doorgetrokken naar de toekomst, zullen de prijzen pas in het derde kwartaal van 2011 of mogelijk zelfs pas later, het oude niveau van voor de crisis bereiken. Algemeen Voorzitter Alexander Sakkers: 'Al geruime tijd blijft de groei van de vrachtprijzen onevenredig achter ten opzichte van de groeiende vraag naar transport. De hard werkende ondernemer krijgt hierdoor geen loon naar werken. Dat is zuur, omdat na de verloren crisisjaren wat extra inkomsten zeer welkom zijn.'

Personeel
Uit de TLN Conjunctuurenquête komt verder naar voren dat 15 procent van alle ondernemers een tekort aan mankracht en/of wielen te hebben. Deze vraag naar personeel en capaciteit is mede ingegeven door reorganisaties van afgelopen jaar waardoor het personeelsbestand en wagenpark is gekrompen. Echter door een aantal onzekere factoren zijn ondernemers volgens eigen zeggen voorzichtig met het aantrekken van nieuw personeel. Veel bedrijven werken daarom met flexibele arbeidskrachten en besteden ritten uit aan charters.

Over het conjunctuurbericht
De conjunctuurberichten van TLN verschijnen viermaal per jaar en worden samengesteld op basis van enquêtes onder ongeveer 1500 de leden van de branchevereniging.

Bijlage: conjunctuurbericht derde kwartaal 2010



Ingezonden persbericht