Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Oktober 2010

Wild van de economie

Over de baten van bronst, burlen en andere beestachtige belevenissen

Wildspotten wordt steeds populairder. In veel natuurgebieden lopen meer recreanten rond dan wild. Samen geven die recreanten behoorlijk wat geld uit aan hun hobby - directt en indirect. Hoeveel, daar was nog nooit goed naar gekeken. Het boek Wild van de economie brengt deze onbekende kant van wildspotten in kaart. Dat levert een aantal verrassende nieuwe inzichten op. Het boek is vlot en prikkelend geschreven en bevat prachtige kleurenfoto's.

Het is veelal het hoogtepunt van een wandeling of vakantie: die ene ontmoeting met dat hert, die beer of die walvis. De aanwezigheid van wild, en daarmee de kans op een mooie waarneming, is vaak onze motivatie om de natuur in te trekken.

Om het wild te kunnen zien en voor eeuwig vast te leggen, schaffen we natuurlijk goede apparatuur aan. Verrekijkers, telescopen, goede camera's met grote lenzen. Goede kleding kan ook geen kwaad. We kopen veld- en reisgidsen en huren professionals in om ons te begeleiden. En natuurlijk gaan we voor of na onze excursie ergens wat eten en drinken.

Wild, met andere woorden, is geld waard - en nniet alleen als biefstuk. In tegendeel: rond wildspotten ontplooit zich een levendige economie. Wild van de economie is de eerste publicatie die dit verschijnsel in kaart brengt.

De auteurs, onder leiding van initiatiefnemer Tom Bade, spraken met ondernemers, terreinbeheerders, excursieleiders en recreanten om tot de kern te komen: wat betekent wild voor mensen? Wat is - letterlijk - de (e (economisch) toegevoegde waarde van wild? Wild van de economie schetst op basis van die gesprekken een verrassend overzicht van de baten van het genieten van wild en grote zoogdieren. Voor de hand liggende baten, maar vooral ook baten waar we als natuurliefhebber niet zo snel aan denken.

Met zijn doortastende aanpak en vlotte pen komt Bade met een aantal vernieuwende inzichten. De lezer maakt kennis met een tot nu toe geheel onbekende kant van wildspotten - en van de ecconomie. De tekst is prikkelend en toegankelijk geschreven voor een breed publiek. Het boek is fraai opgemaakt en rijkelijk voorzien van prachtige kleurenfoto's van topfotografen. Heldere kaartjes, tabellen en grafieken maken de cijfermatige kant van het verhaal inzichtelijk.

Wild van de economie - tot stand gekomen in opdracht van de Zoogdiervereniging - is een verrassend en zeer origineel boek dat veel stof doet opwaaien.

Tom Bade (1961) is milieugeograaf en directeur/mede-oprichter van het kenniscentrum Triple E. Hij publiceert regelmatig in kranten en tijdschriften over de raakvlakken tussen natuur en economie, en schreef diverse boeken.

Wild van de economie

Over de baten van bronst, burlen en andere beestachtige belevenissen

Auteurs: Tom Bade, Reinier Enzerink, Berend van Middendorp en Gerben Smid Uitgever: KNNV Uitgeverij en kenniscentrum Triple E Productions Uitvoering: 128 pag., 21 x 22,8 cm, genaaid gebrocheerd met flappen, talloze kleurenfoto's ISBN: 978 90 5011 343 4

Prijs: ¤ 19,95

Deze uitgave is gemaakt in opdracht van de Zoogdiervereniging.