Ingezonden persbericht


Breda, 21 oktober 2010

NedMobiel voert tolprojecten uit in Turkije en Ierland

BREDA - De Nederlandse onderneming voor mobiliteit en infrastructuur NedMobiel heeft deze week twee internationale contracten met een totale omvang van ¤ 1,4 miljoen geesloten voor het management en advies van tolprojecten in Turkije en Ierland. Het bedrijf werkt in Turkije nauw samen met Brisa, een Portugese tolmaatschappij en in Dublin (Ierland) met Egis, een Franse tolmaatschappij. NedMobiel heeft in minder dan vijf jaar bekendheid verworven in Nederland op het gebied van mobiliteitsprojecten, beheer van complexe tunnel en tunnelveiligheid. Internationaal blijkt grote belangstelling voor de expertise van het bedrijf.

Tolweg Istanbul - Izmir
In Turkije wordt de komende zeven jaar een tolweg aangelegd van 407 kilometer van Istanbul naar Izmir. De tolweg bevat diverse kunstwerken, waaronder: vier tunnels, dertig viaducten en een hangbrug op het punt waar de snelweg de Izmitbaai kruist. De komst van de weg geeft het westelijke (Aziatische) deel van Turkije een enorme impuls omdat deze zorgt voor een goede ontsluiting van het gebied. De totale investeringskosten voor deze tolweg bedragen zes miljard euro.

De opdrachtgever is wegbeheerder KOM, de Turkse Rijkwaterstaat. NedMobiel werkt als onderaannemer van het Turkse consortium NÖMAYG. NedMobiel is binnen dit project verantwoordelijk voor het opzetten van het beheer en onderhoud, het systeem voor tolinning en het afsluiten van de contracten voor de operationele fase van vijftien jaar. Het betreft een initiële opdracht welke duurt tot juni 2011. NedMobiel heeft de opdracht gekregen dankzij de goede referenties en de expertise die het bedrijf heeft in zowel de voorbereiding als de uitvoering van infrastructurele- en tolinningsprojecten.

Dublin Port tunnel
Een ander internationaal project waarbij NedMobiel is betrokken, is het project Dublin Port Tunnel. Vanaf 1 oktober is NedMobiel medeverantwoordelijk voor het management van de tunnel. Dit houdt in: het dagelijks management op gebied van veiligheid, beheer, onderhoud, tolinning en het monitoren van verkeer. Een belangrijk project hierbij is de introductie van Dynamisch Verkeersmanagement, ofwel het geautomatiseerd reguleren van verkeersstromen. Bijvoorbeeld door middel van elektronische systemen zoals Rijstrooksignalering, Elektronische Snelheids Beheersing (EBS) en Dynamische Route Informatie Panelen (DRIP). Naast het verbeteren van het huidige verkeersmanagement, zal NedMobiel de komende jaren meewerken aan de integratie van het verkeersmanagement van de stad Dublin met dat van de Dublin Port tunnel. Aansturing zal straks vanuit één verkeerscentrum bij de tunnel plaatsvinden. Het uiteindelijke doel is de verkeersdoorstroming aanzienlijk te verbeteren. De opdrachtgever is wegbeheerder NRA, de Ierse Rijkswaterstaat. NedMobiel werkt als onderaannemer voor Egis Road Operation, onderdeel van het Franse ingenieursbedrijf EGIS, de eigenaar van de exploitatie maatschappij voor de Dublin Port Tunnel.

NedMobiel in Nederland
De Dublin Port tunnel is een toltunnel en heeft een lengte van vijf kilometer en een totale weglengte van vijftien kilometer (inclusief aansluitingswegen) en is daardoor vergelijkbaar met de Zeeuwse Westerscheldetunnel. De Westerscheldetunnel is een belangrijk project waar NedMobiel veel expertise heeft opgedaan die nu toegepast kan worden in Ierland. NedMobiel verwierf in Nederland bekendheid als adviseur en projectmanager van diverse projecten. Zoals training en oefenen van een veiligheidsteam in de Hubertustunnel, het opzetten van de operationele- en onderhoudsorganisatie voor de tunnels in de A73, het spitsmijdenproject SpitsScoren op de A15 en meedenken in het project Anders betalen voor mobiliteit. Hieruit blijkt de diversiteit van de infrastructurele projecten waaraan NedMobiel een bijdrage leverde. De adviseurs van NedMobiel hebben daardoor een brede kennis en zijn vanaf de onderzoeksfase tot de praktische uitvoering betrokken bij mobiliteitsprojecten. Dit blijkt een suc cesformule die nu ook internationaal gewaardeerd wordt.

Over NedMobiel
NedMobiel is ondernemer in mobiliteit en infrastructuur. Zij fungeert onder meer als adviseur en projectmanager bij overheden, bedrijven en belangenverenigingen. Naast advies en projectmanagement ontwikkelt NedMobiel voor eigen rekening oplossingen door risicodragend te participeren in projecten en bedrijven. NedMobiel bestaat in februari 2011 vijf jaar. Meer informatie op: www.nedmobiel.com

Over Brisa
Brisa is een Portugese concessionair. De organisatie exploiteert ruim 4.000 kilometer tolwegen en biedt haar klanten de mogelijkheid om met een elektronisch apparaatje tol te betalen, te tanken of voor acces control (toegang tot een terrein). Meer informatie op: www.brisa.pt (Engelstalig)