Ingezonden persbericht


Verkiezing van beste kinderwebsite krijgt Europees vervolg Gouden Apenstaart-verkiezing weer begonnen

Leidschendam, 21 oktober 2010 - De Gouden Apenstaart-verkiezing voor beste kindersite is weer begonnen. Professionele makers kunnen tot 1 december hun sites weer aanmelden via www.goudenapenstaart.nl, evenals kinderen zelf.

Wat de beste websites voor kinderen zijn bepalen de vakjury en de publieksjury. In december en januari mag het publiek stemmen, waarna op 8 februari 2011 - op de Europese Safer Internet Day - de winnaars bekend worden gemaakt. In navolging en naar voorbeeld van deze Nederlandse verkiezing organiseert de Europese Commissie in juni 2011 voor het eerst de Europese verkiezing voor beste kinderwebsite. Veertien landen in Europa wijzen ieder een winnaar aan, eveneens in twee categorieën. Deze winnaars dingen in de Europese eindronde naar de 'European Award for Best Children's Online Content'. De promotie van websites geschikt voor kinderen draagt volgens Eurocommissaris Kroes bij aan het aantrekkelijker maken van de online wereld voor kinderen en hun ouders.

Criteria voor goede kinderwebsite in Nederland
De Gouden Apenstaart verkiezing heeft als doel de discussie over kwaliteit voor kinderen op internet te bevorderen. Ook wordt hiermee aan ouders en opvoeders een handreiking gegeven bij het maken van keuzes voor geschikte websites voor kinderen. De vakjury van de Gouden Apenstaart kijkt specifiek naar de aantrekkelijkheid, de betrouwbaarheid en de gebruikersvriendelijkheid van de website. Hierbinnen vallen aandachtspunten als reclame op de website, taalgebruik, balans met interactieve elementen, omgang met privacygevoelige informatie, schadelijke content, informatie over de maker en duidelijke navigatie. Het publiek beslist uiteindelijk op internet wie de Gouden Apenstaart wint door te stemmen op een van de door de vakjury genomineerde websites.

Aanmelden tot 1 december!
Makers - kinderen en volwassenen - van kinderwebsites die mee willen dingen naar de Gouden Apenstaart kunnen zich tot 1 december aanstaande via www.goudenapenstaart.nl aanmelden. Na 1 december buigt de vakjury zich over de inschrijvingen. 17 januari 2011 maakt de vakjury de genomineerden bekend. Het publiek kan vervolgens tot 1 februari 2011 stemmen op haar favoriet. Op 8 februari 2011 - de Europese Safer Intenet Day - maakt de jury de winnaars bekend en worden de prijzen uitgereikt.

European Award for Best Children's Online Content
De Gouden Apenstaart verkiezing heeft geïnspireerd tot en model gestaan voor de Europese competitie die in 2011 voor de eerste keer plaatsvindt. Neelie Kroes, Eurocommissaris voor de Digital Agenda: "Kinderen gaan steeds jonger online en wij moeten ervoor zorgen dat zij zich veilig voelen en dat ze leuke, leerzame, veilige en vooral voor hun leeftijd geschikte websites vinden. Met andere woorden: wij moeten deze nieuwe generatie het beste wat het internet kan bieden aanreiken! Daarom ben ik bijzonder verheugd met het initiatief van de Gouden Apenstaart verkiezing in Nederland, want ik ben ervan overtuigd dat een dergelijke wedstrijd bijdraagt aan de kwaliteit van online content, waardoor de cyberwereld nog aantrekkelijker wordt voor kinderen en hun ouders."

Meer informatie
De Gouden Apenstaart-prijzen zijn een vervolg op de Gouden Apenstaarten zoals die zijn toegekend door Waag Society in samenwerking met stichting Lezen en ProBiblio, van 1999 tot 2004. In 2007 heeft stichting Mijn Kind Online de Gouden Apenstaart verkiezing nieuwe leven in geblazen. Meer informatie over de Gouden Apenstaart-verkiezing is te vinden op www.goudenapenstaart.nl.

Stichting Mijn Kind Online
Stichting Mijn Kind Online, een kennis- en adviescentrum jeugd en media, doet onderzoek, geeft ouderavonden, trainingen en medialessen, publiceert boeken en ontwikkelt campagnes, zoals de Internetsoa-campagne. Speerpunt van Mijn Kind Online is kwaliteit van media voor kinderen en jongeren. www.mijnkindonline.nl.

Programma Digivaardig & Digibewust
Binnen het programma Digivaardig & Digibewust werken overheid, bedrijven en maatschappelijke instellingen samen aan het verbeteren van digitale vaardigheden van Nederlanders en het stimuleren van het veilig en verantwoord gebruik van digitale middelen, zoals internet. Dit doet zij door allerlei activiteiten te ondersteunen en te initiëren: onderzoeken, publicaties, campagnes, etc. Het programma wordt gesteund door het ministerie van Economische Zaken, de Europese Commissie en diverse bedrijven (UPC, Microsoft, NVB, IBM, KPN, NVPI, SIDN, Ziggo). www.mijndigitalewereld.nl / www.digivaardigdigibewust.nl.