CPNB


Persbericht 1-7-2010
Koninklijk Theater Carré slotdecor Nederland Leest 2010 Anne Wil Blankers op de planken met De grote zaal

Actrice Anne Wil Blankers gaat tijdens Nederland Leest 2010 het theater in met een voordracht van De grote zaal. Mette Bouhuijs maakt hiervoor een speciale bewerking van het boek van Jacoba van Velde uit 1953.

De grote zaal staat dit jaar centraal tijdens de leescampagne Nederland Leest. Hoofdpersoon is een oude vrouw die haar laatste dagen slijt in een verpleegtehuis. Vanaf 22 oktober doet Anne Wil Blankers met De grote zaal verschillende theaters en bibliotheken aan. Op vrijdagmiddag 19 november sluit zij Nederland Leest af in Koninklijk Theater Carré. Willem Nijholt ging haar vorig jaar voor met zijn vertolking van Oeroeg.

Anne Wil Blankers (1940) debuteerde in1963 bij de Haagse Comedie, waar zij onder andere de titelrollen in Maria Stuart van Schiller en Hedda Gabler van Hendrik Ibsen speelde. Vanaf 1988 acteerde zij bij het Nationale Toneel, onder meer in Kleine Zielen van Couperus. Vanaf 2007 tot en met 2010 deelde zij het toneel met Paul van Vliet in Liefdesbrieven. In 2008 stond zij als Moeder Courage van Bertold Brecht in de theaters.

Het grote publiek kent haar van haar rollen op televisie en in films, waaronder als vorstin in de televisieserie Wilhelmina: Je Maintiendrai. Anne Wil Blankers won tweemaal de prestigieuze Theo d'Or en ontving de Theo Mann-Bouwmeesterring.

Mette Bouhuijs (1952) studeerde in 1977 af aan de Toneelschool Amsterdam als regisseur. Zij begon haar loopbaan bij Toneelgroep Centrum en deed tientallen producties bij Het Nederlands Toneel Gent, het Ro theater en bij vrije producenten. Daarnaast regisseerde ze televisieseries en films, waaronder de komedie Loenatik. Bouhuijs werkte eerder met Anne Wil Blankers in Wilhelmina: Je Maintiendrai en in Liefdesbrieven.

Nederland Leest wordt in 2010 voor de vijfde maal georganiseerd. Vorig jaar stond Oeroeg van Hella S. Haasse centraal, waarvan tijdens de campagneperiode bijna een miljoen exemplaren werden verspreid. Meer informatie over de campagne van 2010 staat op www.nederlandleest.nl.