VU medisch centrum

Anneke Francke, hoogleraar verpleging en verzorging in laatste levensfase: `Ik wil het verpleegkundig onderzoek een impuls geven'

23 september 2010

Op 22 oktober houdt Anneke Francke, hoogleraar verpleging en verzorging in de laatste levensfase, haar oratie. Ze pleit voor meer verpleegkundig onderzoek binnen VUmc.

Anneke Francke (Oostkapelle, 1959) is verpleegkundige A en sociologe. Sinds 1995 werkt ze bij het NIVEL als programmaleider voor het onderzoeksprogramma verpleging en verzorging. Francke promoveerde in 1996 op onderzoek naar pijnbestrijding door verpleegkundigen. Ze werd in september 2009 benoemd tot bijzonder hoogleraar verpleging en verzorging in de laatste levensfase. Anneke Francke woont samen en heeft twee zonen. Foto: Jean Pierre Jans Verpleegkundige "Het is al een tijd geleden dat ik met de handen aan het bed stond, maar ik blijf verpleegkundige. Mijn praktijkachtergrond heeft altijd een rol gespeeld in mijn wetenschappelijk werk. Ik ben programmaleider van het onderzoeksprogramma verpleging en verzorging bij het NIVEL. Zorg in de laatste levensfase is een van onze hoofdthema's. Ik werk al tien jaar samen met de groepen sociale geneeskunde en verpleeghuisgeneeskunde van het EMGO instituut. Mijn benoeming tot hoogleraar intensiveert die samenwerkingsrelaties. Ik houd me onder andere bezig met zorginnovaties, palliatieve zorg, bijzondere doelgroepen en kwaliteitsindicatoren. Ik werk vanuit een multidisciplinaire insteek, met speciale aandacht voor het perspectief van verpleegkundigen en verzorgenden, en zou het erg leuk vinden als mijn leerstoel een bijdrage levert aan meer verpleegkundig onderzoek binnen VUmc."

Bijzondere doelgroepen
"Voor mij staat centraal dat de verleende zorg aansluit bij de behoefte van een zorgvrager. Ik vind bijzondere doelgroepen interessant, omdat bepaalde uitgangspunten die binnen de palliatieve zorg als vanzelfsprekend worden beschouwd, zoals een goede kwaliteit van leven, informed consent en advanced care planning, bij hen om herbezinning vragen. Veel migranten hechten bijvoorbeeld vanuit hun geloofsbeleving meer aan een langere levensduur dan aan kwaliteit van leven. Dat betekent dat die begrippen dus anders moeten worden ingevuld. Binnenkort starten we met onderzoek naar palliatieve zorg bij mensen met een verstandelijke beperking. Ook daar spelen bijzondere dilemma's. Kies je in de laatste fase bijvoorbeeld voor een kleinschalige woonvoorziening met uitstekende agogische begeleiding of voor een hospice of palliatieve unit met optimale verpleegkundige mogelijkheden? Dat roept vragen op over de kwaliteit van zorg en de rol die je daar als professional in speelt."

Evidence based
"Een academisch ziekenhuis is het aan zijn stand verplicht om niet alleen in medisch, maar ook in verpleegkundig onderzoek voorop te lopen. VUmc heeft evidence based nursing hoog in het vaandel. Iedereen die ik het afgelopen jaar gesproken heb, is enthousiast om daar een impuls aan te geven. Dat kan alleen in een open cultuur, waarin verbindingen met andere disciplines worden gelegd, verpleegkundig onderzoek wordt gestimuleerd en onderzoeksuitkomsten ook worden toegepast."

Taakverschuiving
"Verpleegkundigen en verzorgenden staan dicht bij de patiënt, voeren een groot deel van het zorgproces uit en spelen een belangrijke rol in de communicatie tussen patiënten en hun familie en professionals. Door gebruik te maken van kennis uit onderzoek worden ze een betere gesprekpartner. De taakverschuiving binnen het beroepenveld biedt ook in dit opzicht nieuwe mogelijkheden. Nurse practitioners bijvoorbeeld, nemen binnen hun domein een aantal medische taken over. Omdat zij meer tijd voor een patiënt uit kunnen trekken levert dat waarschijnlijk kwaliteitswinst op, maar dat moet je wel kunnen aantonen. Ik zou graag de vragen waar verpleegkundigen in de praktijk tegen aanlopen vertalen naar wetenschappelijk onderzoek, waarin ze vanzelfsprekend ook zelf kunnen participeren."

Ursula Wopereis
bron: Tracer