Rijksuniversiteit Groningen


Dag van mens en maatschappij

Beroepseer en Beroepszeer?

Studiedag voor docenten Godsdienst, Levensbeschouwing, Aardrijkskunde, Geschiedenis en Maatschappijleer.

De faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de RUG participeert in de studiedag die het Universitair Onderwijscentrum Groningen (UOCG) organiseert voor gammadocenten. We organiseren deze studiedag voor docenten om vakinhoudelijk bij te tanken, nieuwe lesideeën op te doen, ervaringen uit te wisselen, en de positie van vak en beroep te duiden.

Het thema van de dag is: Beroepseer of Beroepszeer? De samenleving verandert. Gezag is niet meer vanzelfsprekend, nieuwe autoriteit vervangt de oude. Niet langer draagt school alleen kennis over, steeds vaker is zij opvoeder en zorgverlener.

Binnen en buiten de schoolmuren is de positie van leerling, docent, schoolleider en ouder anders dan twintig jaar geleden. Voor gammadocenten zijn deze tendensen dubbel interessant: behalve dat de dagelijkse lespraktijk verandert, is deze maatschappelijke verandering nu juist ook het onderwerp van de lesstof.

In het programma bestaat uit zowel vakgerichte als vakoverstijgende bijeenkomsten. Het eerste onderdeel is een bijeenkomst per vak, waarbij ingegaan wordt op actuele thema's binnen het vak zelf. Dan volgt de plenaire themalezing

van prof. dr. Arnold Heertje over de beroepseer van leraren.

Na de lunch zijn er vervolgens twee ronden vakoverstijgende workshops, waarbij de nadruk ligt op een praktische toepassing van het thema.

Programma

09.15-09.45 inloop en ontvangst
09.45 welkomstwoord
10.00-11.15 vakbijeenkomst
11.30-12.15 keynote speech Prof. dr. Arnold Heertje 12.30-13.30 lunch + markt
13.30-14.45 workshopronde 1
14.45-15.00 pauze + markt
15.00-16.15 workshopronde 2
16.15 uur borrel

De vakbijeenkomst voor docenten Godsdienst en Levensbeschouwing zal gericht zijn op het taboe van de dood. De bijeenkomst wordt verzorgd door prof. dr. Mirjam de Baar. Zij is als universitair hoofddocent in de geschiedenis van het christendom en als bijzonder hoogleraar in de geschiedenis en beginselen van het unitarisme verbonden aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap.

In onze tijd ligt er nog altijd een taboe op de dood. In deze workshop zal duidelijk worden dat dit taboe historisch en cultureel bepaald is en beslist niet van alle tijden is. In het bijzonder zal aandacht worden besteed aan de rol die autoriteiten als de kerk en de medische stand in de taboeïsering van de dood gespeeld hebben of spelen. Tevens zullen we de vraag bespreken in hoeverre er juist in onze tijd tekenen van een kentering zijn waar te nemen die lijken te wijzen op een doorbreking van het taboe.

Voor de inhoud van de overige vakbijeenkomsten, zie de website van het UOCG. Daar kunt u ook informatie vinden over de volgende workshops:
* Meesterschap in de klas

* Argumenteren in de klas

* De morele dimensie van het docentschap

* Burgerschapsvorming in de les

* Verhalend ontwerpen

Datum

Vrijdag 22 oktober 2010

Plaats

Wordt nog bekend gemaakt

Aanmelding / informatie

U kunt zich aanmelden via het aanmeldingsformulier.

Hierop is ook informatie over het programma te vinden.

Voor iedere vierde deelnemer van dezelfde school is de toegang gratis!

Voor vragen kunt u contact opnemen met drs. E.A. (Eva-Anne) le Coultre

Laatst gewijzigd: 15 juli 2010 10:01