Ingezonden persbericht


Persbericht

Oktober 2010

Stresshormoon speelt rol bij depressie en angststoornissen

'Het stresshormoon cortisol lijkt een rol te spelen bij het optreden en het verloop van depressies en angststoornissen', aldus Sophie Vreeburg over haar promotieonderzoek. De resultaten van het onderzoek vergroten onze kennis van de biologische achtergronden van deze veelvoorkomende psychiatrische aandoeningen. Ze bieden mogelijkheden voor verder onderzoek op het gebied van patiëntenzorg en het ontwikkelen van medicatie. Vreeburg, werkzaam bij VUmc en GGZ inGeest, promoveert op 22 oktober bij VUmc. VUmc en GGZ inGeest werken intensief aan onderzoek en aanbod waarin somatische en psychische zorg integraal worden benaderd.

Depressie en angststoornissen zijn psychiatrische aandoeningen met een grote ziektelast. De maatschappelijke kosten van deze ziekten zijn dan ook hoog. Meer kennis over mogelijke biologische oorzaken kan dan ook van groot belang zijn. Uit het onderzoek blijkt de belangrijke rol die cortisol speelt in het ontstaan en verloop van beide aandoeningen. Samengevat lijkt een hogere cortisol ochtendcurve te wijzen op een biologische kwetsbaarheid voor depressie en angst. Een lagere ochtendcurve lijkt te wijzen op een grotere kans op chronische last van depressie of een angststoornis, mogelijk door chronische stress.

In haar studie maakte Vreeburg gebruik van gegevens van de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst; een studie waarbinnen 2981 personen met en zonder depressie en angststoornissen met elkaar worden vergeleken. Door de grootte van de steekproef kon er rekening worden gehouden met veel factoren die inconsistenties in eerdere studies kunnen verklaren.

----------