Mike Bouchet: eerste expositie in Nederland

21/10/2010 12:54

Cobra Museum

De van origine Amerikaanse beeldend kunstenaar Mike Bouchet exposeert vanaf morgen in het Cobra Museum voor Moderne Kunst. De internationaal bekende kunstenaar toont zijn werk voor het eerst in Nederland. Tijdens de laatste Biënnale van Venetië baarde hij groot opzien. De expositie 'New Living' in het Cobra Museum is daarop een vervolg. Hij toont recent (2010) en geheel nieuw werk, dat speciaal voor de ruimten van het museum is ontwikkeld.

Mike Bouchet (1970, Castro Valley, Californië) werkt aan een oeuvre van door acties geïnspireerd werk: zijn objecten zijn het resultaat van een actie, ontstaan in samenhang met een actie, of bij de gedachte aan een actie.

De getoonde nieuwe installatie 'Sir Walter Scott' is daarvan een typisch voorbeeld. Het werk komt voort uit 'Watershed', dat Bouchet maakte voor de 53ste Biënnale van Venetië in 2009. Een drijvende Amerikaanse eengezinswoning met een oppervlakte van 240 m2. De woning was als bouwpakket besteld bij een grote bouwmarkt in de VS en staat model voor het type woning waarin miljoenen mensen leven. Toen 'Watershed' in Venetië op het water werd geplaatst, zonk het als gevolg van een lek in een van de drijvende pontons. Het huis werd door de Italiaanse marine als scheepswrak geregistreerd en bleef een etmaal onder water liggen. Het werd geborgen en gedurende de rest van de Biënnale opnieuw op drijvende pontons geplaatst. Door het voorval raakte Bouchet gefascineerd door het bouwproces als concept. Hij koos ervoor het huis met kettingzagen te bewerken en het terug te brengen tot de basisvormen waarin de oorspronkelijke bouwmaterialen waren afgeleverd. Daarmee ontstond de nieuwe sculptuur 'Sir Walter Scott', bestaande uit 15 pallets met opgestapeld bouwmateriaal.

Behalve de installatie 'Sir Walter Scott' zijn ook 'Bouchet Pool Office', een verkoopruimte voor Bouchets luxe zwembaden, de installatie 'Colony Garden', een plateau van 16 m2 met een weelderig gazon dat regelmatig wordt besproeid, en 'Bright and White Amateur Golf' (een indoor amateur golfinstallatie) te zien.

In alle werken zijn experimentele interventies zichtbaar. Daarmee stelt Mike Bouchet thema's als interieur en exterieur, 'hoog' en 'laag', verlangen en disfunctie aan de kaak. Hij keert thema's om en plaatst ze in een humoristisch maar ook doodserieus verband.





http://www.cobra-museum.nl