Gemeente Almere

EUR 7 miljoen extra bezuinigingen in Almere in 2011

22-10-2010

Najaarsnota Het college van burgemeester en wethouders bezuinigt EUR7 miljoen extra om de begroting van 2011 sluitend te krijgen. Dat staat in de Najaarsnota 2011-2015 die wethouder Arno Visser (Financiën) de gemeenteraad namens het college heeft aangeboden.

In het voorjaar was de verwachting dat pas in 2012 de gevolgen van de bezuinigingen merkbaar zouden zijn in Almere. Inmiddels is het financiële perspectief van de gemeente Almere verslechterd en is duidelijk geworden dat stevig ingrijpen al in 2011 noodzakelijk is, om een tekort te voorkomen. Dit komt doordat de inkomsten uit bouwleges zijn gedaald en doordat er meer middelen nodig zijn voor de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

Beperkte stijging lokale lasten

De gemeente kijkt eerst naar mogelijke ingrepen in de eigen organisatie maar ontkomt niet aan ingrepen die de buitenwereld merkt, zoals beperktere openingstijden van de balies in het stadhuis, versobering van de wijkbudgetten en korting op het evenementenbudget. De stijging van de lokale lasten heeft het college beperkt kunnen houden, deze blijven onder het niveau van de inflatie. Het Almere van 2011 staat in het teken van uitvoering van beleid. Verder wordt in de Najaarsnota ruimte gemaakt voor stimulerende maatregelen op het gebied van veiligheid, economie en onderwijs, de zogenaamde `impulsen' uit het collegeakkoord.

De financiële opgave voor Almere loopt op naar 2014. Met deze Najaarsnota wil het college de basis leggen voor een financieel gezonde toekomst van de stad. In november buigt de gemeenteraad zich over de Najaarsnota.