VU medisch centrum

MDL arts Elly Klinkenberg-Knol: 'Beperk jezelf niet en streef je ambities na'

21 oktober 2010

Op 30 december gaat maag-, darm- en leverarts Elly Klinkenberg-Knol na 41 dienstjaren met pensioen. Zoals veel MDL-pensionado's, zet ze haar werk overigens gewoon voort.

Elly Klinkenberg-Knol (Amsterdam, 1945) studeert geneeskunde aan de VU en rondt in 1977 haar opleiding tot internist af. Ze wordt staflid interne geneeskunde, werkt op de IC en vervolgens in de polikliniek. In 1980 start ze op de nieuwe afdeling MDL, waar ze zich specialiseert tot MDL-arts en van 2000-2003 afdelingshoofd is. Foto: Jean-Pierre Jans 41 jaar "Mijn vader werkte bij de afdeling natuurkunde van de VU en kreeg na veertig dienstjaren een lintje. Daar was hij vreselijk trots op, maar mijn broers en ik vonden dat hij gewoon op zijn plek was blijven zitten. Ik ben tijdens mijn studie mentor geweest, voor 0,1 fte. Daardoor staat mijn teller nu op 41 jaar. Mijn broers zijn overigens net zo honkvast."

Kansen grijpen "Begin 1977 rondde ik mijn opleiding tot internist af. De markt was krap, maar ik kreeg een staffunctie op interne aangeboden. Ik werd een soort chef de clinique op de IC, dat stond toen nog in de kinderschoenen. Kinderen krijgen tijdens je assistentenopleiding was destijds onbestaanbaar, dus daar had ik mee gewacht. Eind '77 kreeg ik een dochter en in 1980 een zoon. Ik bleef fulltime werken, maar omdat ik meer persoonlijk contact met patiënten en regelmatige werktijden wilde, was ik inmiddels geswitcht naar de poli. In september 1980 werd Stefan Meuwissen benoemd tot hoogleraar en werd een nieuwe afdeling MDL geopend. Parttime werken was geen punt, ik was van harte welkom. Toen mijn zoon naar de kleuterschool ging heb ik me gespecialiseerd tot MDL-arts."

MDL "Het is zo'n leuk en breed vak! Je hebt veel contact met patiënten, terwijl je bovendien endoscopische ingrepen doet. Dat maakt het heel afwisselend, ik zou het zo weer kiezen."

Mannenwereld "MDL is een mannenwereld, maar dat heeft ook zijn voordelen. Met mijn leidinggevenden heb ik altijd een goede verstandhouding gehad, ik kreeg dezelfde kansen als mijn mannelijke collega's. Toen Meuwissen in 2000 vertrok werd ik interim-afdelingshoofd, maar ik heb het stokje met liefde doorgegeven aan Chris Mulder. Hij heeft de afdeling een enorme boost gegeven. Voor zover sprake was van competitie, kwam dat in het begin van mensen van gelijk niveau: collegae die in tijden van bezuiniging bijvoorbeeld vonden dat ik wel een stapje terug kon doen. Ik had immers een man met een baan? Dat is nu ondenkbaar. Vrouw zijn mag geen selectiecriterium zijn."

Eminence grise "Er is een groeiend tekort aan MDL-artsen, met name buiten de Randstad. Veel MDL-artsen zijn babyboomers en stromen de komende jaren uit. Er is een grote behoefte aan opleidingsplaatsen, maar de overheid wil daar onvoldoende in investeren. Daarom werken veel pensionado's - zoals Chris ze noemt - door. Zelf ga ik twee dagen per week in het Slotervaart Ziekenhuis werken, op een kleine, hechte afdeling. En verder blijf ik hier tot de zomer 2011 onderwijs geven, voor 0,1 fte. Dat maakt de cirkel rond."

Jonge blommen "Ik merk dat sommige vrouwelijke studenten bepaalde specialisaties bij voorbaat uitsluiten, omdat ze denken dat het te druk is of niet te combineren met hun privéleven. Niet doen! Kies wat je leuk vindt. Beperk jezelf niet en streef je ambities na, liefst zo hoog mogelijk."

Ursula Wopereis
bron: Tracer