Gemeente Geertruidenberg


Lasten eerlijk verdeeld in solide begroting.

Ondanks het financieel en economisch zware weer slaagt het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geertruidenberg er in een evenwichtige en sluitende begroting voor 2011 te presenteren. De inkomsten en uitgaven kloppen met elkaar. Maar deze balans is niet zonder pijn tot stand gekomen. Het college gaat er voor om ook volgend jaar het voorzieningenniveau in stand te houden en het, weliswaar in een wat lager tempo, voortzetten van de geplande investeringen.De voornemens uit het coalitieprogramma en de kadernota, o.m. om het accent te leggen op werkgelegenheid, economie, optimale dienstverlening en het zoveel mogelijk in tact houden van sociale zekerheid zijn terug te vinden in deze begroting.

Bij de behandeling van de kadernota 2011, wat de basis is geweest voor deze begroting, op 22 juli heeft het college al gemeld dat de uitkering van het Rijk aan de gemeenten drastisch zou verminderen. Dit leidt onvermijdelijk tot bezuinigingen en tevens gaf het college van burgemeester en wethouders aan dat uitvoering van alle ambities in het geplande tempo niet realiseerbaar zou zijn. De raad heeft de kaders zoals die zijn opgenomen in kadernota goedgekeurd. Wij hebben als college deze kaders als uitgangspunt meegenomen bij het samenstellen van de begroting.

Een belangrijk uitgangspunt bij het bepalen van bezuinigingen die merkbaar zijn voor de burgers is dat de lasten zo eerlijk mogelijk zijn verdeeld en alle inwoners en inwonersgroepen volwaardig kunnen blijven deelnemen aan het maatschappelijk verkeer.

De plannen voor 2011

We streven als gemeente Geertruidenberg naar een optimale dienstverlening. Zowel voor onze burgers als voor de bedrijven binnen onze gemeentegrenzen. We willen dan ook blijven investeren. Echter gelet op de beschikbare financiële middelen zijn we genoodzaakt om investeringen te temporiseren en het niveau van de diverse onderhoudsplannen te verlagen.

Het behoud van het voorzieningenniveau en het behouden van de sociale voorzieningen blijven zoveel als mogelijk gehandhaafd. Participatie van burgers, ook in moeilijke tijden, is en blijft een belangrijk uitgangspunt.Niet alleen voor onze individuele burgers maar ook voor de bedrijven in onze gemeente hebben wij aandacht. Zo willen we een kwaliteitsimpuls geven aan het bedrijventerrein Dombosch. Deze kwaliteitsverbetering richt zich onder andere op het gebied van de infrastructuur. verkeersveiligheid, groen, milieu en effectief ruimtegebruik op industrieterrein Dombosch.Hoewel de afronding van de herinrichting van de Keizersdijk nog voorzien is voor eind december van dit jaar, willen wij dit project binnen de totale centrumontwikkeling hier toch vermelden. De centrumontwikkeling in Raamsdonksveer de blijft de komende jaren nadrukkelijk onder de aandacht. Uiterlijk eind 2014 zal de verplaatsing van de supermarkt vanuit Heereland gerealiseerd zijn. Hiermee kan het woongebied Heereland als onderdeel van Dongeburgh verder gestalte krijgen.

De bestaande woonvisie zal worden geëvalueerd. Uitgangspunt van de nieuwe visie is te bouwen op basis van de aanwezige behoefte met accenten op kwaliteit en verscheidenheid aan woningen om betere afstemming te krijgen met de vraag naar woningen. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar woningen voor starters en ouderen. Er zal een nieuwe structuurvisie worden gemaakt. Deze visie geeft de voornemens van de gemeente weer om te komen tot een samenhangend pakket maatregelen en indeling van de schaars beschikbare oppervlakte binnen onze gemeente dat onder meer moet leiden tot een prettig woon-, werk- en leefklimaat.

Tot slot
Ondanks dat de gemeente de komende jaren geconfronteerd wordt met, nog onzekere, rijksbezuinigingen, is het college van burgemeester en wethouders er in geslaagd om een begroting 2011 aan te bieden die tot en met 2014 alle jaren sluitend is. Hierbij kan gesteld worden dat, ondanks het lastige traject om te komen tot een sluitende begroting, de financiële positie van onze gemeente solide genoemd kan worden.