Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Het landelijk EPD als black box

WRR-webpublicatie nr. 45 Het landelijk EPD als black box van drs. Bettine Pluut gaat in op de besluitvorming en uiteenlopende opinies met betrekking tot het landelijk Elektronisch Patiëntendossier (l-EPD). Pluut levert hiermee een belangijke bijdrage aan het WRR-project Beleid, Informatie en Technologie (BIT), dat in het voorjaar van 2011 het rapport iOverheid publiceert. Dit adviesrapport gaat over de rol en verantwoordelijkheid van de overheid bij de inzet van ICT.

De invoering van de l-EPD was een van de beleidsdoelen van het kabinet Balkenende IV. Standpunten van belanghebbenden over de gevolgen voor o.a. de kwaliteit van zorg, efficiëntie, privacy en aansprakelijkeid verschillen sterk. In de de studie staan drie vragen centraal: Hoe zag het proces van beleids- en besluitvorming van het landelijk EPD eruit? Wat zijn de visies van de diverse actoren op het EPD vraagstuk? Hoe hebben de belangrijkste stakeholders zich in het EPD-vraagstuk gepositioneerd? De beantwoording van deze vragen maken duidelijk dat het om een complex en veelzijdig vraagstuk gaat.

Drs. Bettine Pluut is werkzaam bij Zenc als adviseur en onderzoeker. Daarnaast is zij buitenpromovenda aan de Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap van de Universiteit Utrecht. Zij onderzoekt de veranderkundige aspecten van de invoering van EPD's.