Gemeente Smallingerland



Beleidsplan 2011-2014
Smallingerland bezuinigt nog niet op voorzieningen en projecten

Het college van B en W heeft de begroting voor de komende jaren af. Ook in Smallingerland wordt bezuinigd. Het college kiest er echter niet voor nu te snijden in voorzieningen en in geplande projecten. In het collegeprogramma staat een bezuinigingsopgave van EUR 4 miljoen voor de hele periode. Met het nieuwe beleidsplan wordt daarvan EUR 2,6 miljoen al in 2011 ingevuld.
Het college stelt aan de raad voor dat als volgt te doen:


1. De ruimte die in de begroting zat, gaat eruit.


- Het budget voor onvoorziene zaken verlaagd van EUR 130.000 naar EUR 50.000.

- Daarnaast zijn rentekosten lager begroot. Leningen die wel worden afgesloten, hebben een lager rentetarief. Dat levert deze periode EUR 300.000 op.

- Budgetten die in de afgelopen jaren beperkt zijn besteed, zijn bijgesteld. Dat geldt ook voor posten waarop meer wordt ontvangen dan begroot.
Al met al levert het bijstellen van de ruimte in de begroting structureel EUR 844.000 op.


2. Tarieven worden 100% kostendekkend.


- Er is een nauwkeurige inventarisatie gemaakt van de kosten die mogen worden meegenomen in het berekenen van heffingen en leges. De tarieven voor bouwleges gaan dientengevolge omhoog. Smallingerland was één van de goedkoopste gemeenten in Nederland met de bestaande tarieven voor bouwleges. Met de voorgestelde tariefsverhoging lopen we in de pas met de meeste gemeenten. Deze tariefsverhoging levert EUR 350.000 op. Dat is een verhoging van 36%.

- Het gemeentelijk rioleringsplan is verbreed en geactualiseerd. Dat komt omdat de gemeente wettelijk een bredere taak op dit gebied heeft gekregen. Het gemeentelijk rioleringsplan gaat nu niet meer alleen voor het afvoeren van afvalwater maar ook over de aparte afvoer van hemelwater en zorg voor het grondwater. Met hogere tarieven voor gebruikers en eigenaren levert dat EUR 807.000 per jaar. Helemaal nieuw is de tariefsverhoging niet. Al in 2006 besloot de raad dat de investeringen in het riool in de toekomst geheel kostendekkend moeten zijn. De tariefsverhogingen zijn ook al vanaf 2007 in gang gezet. Nu is dus vanwege die nieuwe taken een extra verhoging nodig. Concreet betekent dat het volgende: in 2011 betaalt de gebruiker van het riool EUR 85 (was in 2010 EUR 64). Eigenaren betalen volgend jaar EUR 144 (was EUR 110). In 2012 betaalt de gebruiker EUR 94 en de eigenaar EUR 154. Daarna gaan alleen de tarieven voor de eigenaar tot en met 2030 met telkens EUR 10 per jaar omhoog. De jaarlijkse indexering van loon- en prijsstijgingen komt daar bij.

- Er is lang gerekend met een vast bedrag aan overheadkosten voor het uitvoeren van diensten door de gemeente. Door de systematiek in de begroting voor alle producten en diensten gelijk te trekken, moeten we nu EUR 295.000 extra overheadkosten toerekenen aan het inzamelen van afval. Normaal zou dat door een verhoging van de afvalstoffenheffing opgevangen moeten worden. Het proces van het inzamelen van afval is in de afgelopen jaren echter zo efficiënt gemaakt dat we deze extra overheadkosten kunnen opvangen binnen de bestaande tarieven voor de afvalstoffenheffing. Dat heeft als direct gevolg dat er ook EUR 295.000 ruimte in de begroting ontstaat.

- De tarieven voor de onroerende zaakbelasting gaan alleen trendmatig met 1,66% omhoog.

Met deze maatregelen is aan het eind van deze begrotingsperiode in 2014 EUR 4 miljoen structurele ruimte ontstaan in de begroting. Het college denkt dat bedrag zeker nodig te hebben om de effecten van aanstaande bezuinigingen van het Rijk op te vangen. Het college houdt er rekening mee dat er nog meer opgevangen moet worden dan die EUR 4 miljoen. Het college blijft daarom werken aan aanvullende bezuinigingsvoorstellen. De raad zal hier dan in juni over kunnen beslissen.

Naast de structurele ruimte heeft de gemeente in het vermogen eenmalige ruimte voor nieuw voor een bedrag van EUR 16,8 miljoen. Het college doet in de toekomst voorstellen over de inzet van deze middelen om de ambities van de gemeente te realiseren.

De gemeenteraad neemt op 9 november een besluit over het beleidsplan 2011-2014 in de raadsvergadering die alleen over dit onderwerp gaat. De vergadering begint om 14.00 uur.