Gemeente Schermer


Sporten in de 'week van de chronisch zieken'

Mensen met een chronische aandoening hebben vaak moeite met bewegen. Maar juist voor deze mensen is beweging belangrijk! Het kan leiden tot een verbeterde uithoudingsvermogen, spierkracht, motoriek en het kan positieve psychologische effecten hebben. Iedereen aan de sport dus, zou je zeggen. Maar soms heeft de aandoening te veel beperkingen om aan te kunnen sluiten bij een reguliere sportactiviteit. Gewoonweg omdat het tempo of de intensiteit te hoog is. Speciaal voor deze mensen is er een aanbod van aangepaste sporten. Dit zijn activiteiten die afgestemd zijn op de mogelijkheden van de doelgroep. In de landelijke 'week van de chronisch zieken', die van 5 t/m 13 november georganiseerd wordt, kunnen mensen met een chronische aandoening kennismaken met dit aangepaste sportaanbod. Op de website www.chronischziek.nl staan vele activiteiten die u in deze week vaak gratis kunt uitproberen. In Noord-Kennemerland wordt de week van de chronisch zieken op 14 november afgesloten met een Inloopdag Sport & Bewegen in sporthal De Meent, Terborchlaan 301 te Alkmaar. Er kan worden deelgenomen aan fitheidstestjes, bloedsuiker- en bloeddrukmetingen en diverse beweegclinics. Daarnaast is er een informatiemarkt met sportverenigingen, patiëntenverenigingen, dansscholen en overige instellingen en organisaties. De inloopdag wordt om 13:00 uur geopend door Olga Commandeur, oud-topatlete en bekend van het tv-programma 'Nederland in Beweging'. Voor meer informatie over deze inloopdag kunt u terecht op www.aangepastsporten.info.

Naast de activiteiten die zich bij de 'week van de chronisch zieken' hebben aangemeld zijn er nog vele andere activiteiten die een aanbod hebben voor mensen met een chronische aandoening. In Noord-Kennemerland zijn er ruim 70 sportactiviteiten met een aangepast sportaanbod speciaal voor deze doelgroep. De sportactiviteiten zijn allemaal bekend bij de regiomedewerker aangepast sporten van Sportservice Noord-Holland. De diversiteit in het sportaanbod is groot. U kunt hierbij denken aan verschillende zwemactiviteiten waarvan sommige in extra verwarmd water, aan diverse fitnesscentra en oefengroepen in de regio met speciale aangepaste sportprogramma's, aan sporten in een rolstoel, maar ook aan reguliere sporten die op een iets lager tempo worden beoefend. Sommige activiteiten worden uitgesplitst in groepen met aandoeningen als COPD, (ex)-kanker patiënten, fibromyalgie en reuma, CVA, hart of diabetes.

Op de website www.aangepastsporten.info kunt u het volledige aangepast sportaanbod bekijken. De activiteiten die geschikt zijn voor mensen met een chronische aandoening worden aangegeven met het icoontje van een vlinder. Voor persoonlijk contact kunt u contact opnemen met de regiomedewerker aangepast sporten van Sportservice Noord-Holland in de regio Noord-Kennemerland: Loes Boetes, tel.: (072) 564 50 27 begin_of_the_skype_highlighting (072) 564 50 27 end_of_the_skype_highlighting of e-mail: lboetes@sportservicenoordholland.nl