Gemeente Halderberge


Bijeenkomst Buitengebied goed bezocht

Glastuinbouwers willen uitbreiden in Halderberge

Ongeveer 130 agrariërs kwamen op de bijeenkomst af in Fidei et Arti over het bestemmingsplan Buitengebied. Er werd heel wat stoom afgeblazen over de nieuwe regels in het voorontwerp bestemmingsplan. De gemeente kreeg te horen dat ondernemers in de glastuinbouw graag in Halderberge willen uitbreiden in een speciaal daarvoor aangewezen terrein bij de Langenberg. Verantwoordelijk wethouder Jan Akkermans was tevreden over de ontvangen input en hoe de avond is verlopen.

Bijeenkomst buitengebied 19 oktober 2010

Glastuinbouw en intensieve veeteelt
Veel zaken zijn in het voorontwerp bestemmingsplan Buitengebied geregeld. Door de vele gesprekken met belanghebbenden is een groot deel van de agrariërs, particulieren en toeristische bedrijven tevreden over het resultaat. Resteert nog een deel wat niet tevreden is. Deze ondernemers zitten vooral in de glastuinbouw en intensieve veeteelt. Voor beide sectoren zijn er naar de toekomst toe beperkte mogelijkheden. Voor grootschalige glastuinbouw wordt verwezen naar het buurgebied AFC waarvan de glastuinders vinden dat de grond te duur is. Liever hebben zij dat de raad een besluit neemt over een concentratiegebied in Halderberge waar zij met hun toekomstplannen terecht kunnen. Grootschalige intensieve veeteelt is nauwelijks nog mogelijk vanwege de strenge provinciale regels in de Nota Ruimte. Projectleider Cees Paul: ''Wij kunnen wel uitbreiding opnemen in het bestemmingsplan maar dan zet daar de provincie een streep door.''

Particulieren
Particulieren in het Buitengebied willen graag een bijgebouw bouwen om een paard te stallen. Dat is slechts beperkt mogelijk omdat het geen agrarische bedrijf meer is. Ook woningsplitsing en gemengde bedrijven kwamen aan de orde. Vaak individuele problemen die niet uitgebreid op deze avond konden worden behandeld. Voor deze gevallen wordt nog op individueel niveau bekeken of er maatwerk kan worden verricht.

Wethouder Jan Akkermans concludeerde aan het einde van de avond dat hij het een positieve avond vond: "Er is veel input gegeven, er was ook teleurstelling bij sommige mensen te bespeuren. Helaas kunnen we het niet voor iedereen prettig regelen, dat is inherent aan dit soort plannen."