Gemeente Halderberge


Gemeente staat voor actief grondbeleid

De Gemeente Halderberge heeft gekozen voor een actief grondbeleid om de regie in handen te houden bij toekomstige ontwikkellocaties.

Er is een inventarisatie gemaakt van alle gronden die in eigendom zijn van de gemeente en die niet rechtstreeks verbonden zijn aan een in ontwikkeling zijnde exploitatie. Het gaat hierbij vooral om gronden gelegen in de buitengebieden die in het verleden in het bezit zijn gekomen van de gemeente. Als uitgangspunt geldt dat gronden die geen betekenis meer hebben voor de gemeente voor verkoop in aanmerking komen. Is verkoop niet mogelijk dan zullen deze gronden tegen een marktconforme prijs verhuurd of verpacht worden.

Voor de verkoop van genoemde gronden zijn criteria opgesteld om te bepalen welke gronden in aanmerking komen. Bijvoorbeeld liggen de gronden in een ontwikkelgebied. Of zijn er voor de gronden lopende (pacht)contracten. Daarnaast is bepaald welke procedure bij verkoop gevolgd wordt zoals het eerst aanbieden van de grond aan de huidige pachter, huurder of gebruiker. Ten slotte zijn de voorwaarden opgesteld voor de waardebepaling.

Zowel de inventarisatie van gronden als ook de procedure van verkoop van de grond is nog onder voorbehoud van eventuele wijzigingen door de gemeenteraad.