Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Burgemeesters ondertekenen Convenant Burgernet

Publicatiedatum: 22-10-2010 11:08:21

DUIVEN / RIJNWAARDEN / WESTERVOORT / ZEVENAAR -Vanochtend, vrijdag 22 oktober, hebben de burgemeesters van Duiven, Rijnwaarden en Westervoort en de loco-burgemeester van Zevenaar in het gemeentehuis van Duiven het startsein gegeven voor de invoering van Burgernet in deze gemeenten. Rond 9.30 uur ondertekenden de burgemeesters van de gemeenten en Rob Tanis, lid van de Korpsleiding politieregio Gelderland-Midden het Convenant Burgernet. Hierin is de samenwerking tussen gemeenten en politie en rondom Burgernet geregeld. Burgernet start op 1 januari 2011 in de gemeenten Duiven, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar.

Rob Tanis is zeer tevreden over deze nieuwe stap. 'Ik ben er trots op dat op 1 januari 2011 15 van de 16 gemeenten in onze regio deelnemen aan Burgernet en dat inmiddels 30.000 burgers zich hebben aangemeld. Volgend jaar sluit ook de gemeente Arnhem aan en ik ga er vanuit dat het aantal burgernetters dan zal zijn opgelopen tot 45.000. Dat is mede te danken aan het feit dat de gemeenten en het openbaar ministerie zich voor de volle honderd procent achter dit project scharen.'

Samenwerking tussen burgers, gemeente en politie Burgernet is een samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Burgernet maakt gebruik van een telefonisch netwerk van inwoners en (medewerkers van) bedrijven uit de gemeente. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. De deelnemers krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Na afloop ontvangen alle ingeschakelde Burgernetdeelnemers een bericht over de afloop van de actie.

Huis aan huis oproep burgemeester
In de laatste week van oktober ontvangen alle inwoners en ondernemers van de gemeenten Duiven, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar een brief van hun burgemeester, waarin ze opgeroepen worden zich aan te melden voor Burgernet. In totaal worden circa 40.500 brieven huis aan huis verspreid onder alle huishoudens, ondernemers en postbussen in de gemeenten. Bij de brieven zit een brochure en een aanmeld¬formulier. Digitaal aanmelden kan echter ook via de website van Burgernet.

5.200 nieuwe deelnemers
De nieuwe gemeenten streven op basis van eerdere ervaringen met Burgernet in de gemeente Ede naar circa 5.200 nieuwe deelnemers; respectievelijk 1.500 in Duiven, 700 in Rijnwaarden, 1.000 in Westervoort en 2.000 in Zevenaar. Dit komt neer op circa 7,5 procent van de inwoners ouder dan 15 jaar.

Burgernet werkt
Burgernet is sinds november 2008 actief in de politieregio Gelderland-Midden en telt op dit moment al ruim 30.000 deelnemers. Dankzij de inzet van deze deelnemers zijn verdachten op heterdaad door de politie aangehouden, vermiste personen opgespoord en is nuttige informatie verstrekt aan de politie.

Meer informatie treft u aan op de website van Burgernet.

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---