Gemeente Boarnsterhim


Start bouwrijp maken project Abbemastate e.o.

In de herfstvakantie starten in Grou de werkzaamheden voor het bouwrijp maken van het project Abbema State en omgeving. Wat betekent dat? Er worden achter en naast de eerdere supermarkt aan de Parkstraat twee watergangen gedempt en een (puin)fundering voor de openbare parkeerplaatsen en de toekomstige ontsluitingsweg naar het te bouwen appartementencomplex aangebracht. Om dit te kunnen doen is de toegang tot de begraafplaats en het park via de Parkstraat beperkt mogelijk. Wij vragen uw begrip hiervoor en adviseren om zoveel mogelijk gebruik te maken van de toegang via de Friesmastrjitte en de Tureluurstraat.

Op de 'kleine ijsbaan' (aan de Friesmastrjitte) wordt een hoofdwatergang gegraven ter compensatie van de te dempen watergangen nabij Abbema State. In de toekomst vormt dit de verbinding tussen de Grûndaam en het NijDjip. Deze hoofdwatergang loopt aan de zijkanten over in een plas drasgebied waardoor de inrichting ânatuurlijkâ blijft.

De watergang tussen de Friesmastrjitte en het Wilhelminapark wordt verruimd en gebaggerd. Omdat er bomen zijn die deze watergang behoorlijk overwoekeren, zullen deze aan één zijde verwijderd worden. Bij de Oostergoostraat - ter hoogte van het hertenkamp - zal deze verruimde watergang op het NijDjip uitkomen, de verbindingen zijn via duikers.
Op deze wijze vindt na jaren van voorbereiding de uitvoering plaats van de NijDjip-visie en de regenwaterstructuurvisie. Dit komt de beheersbaarheid van de waterstand en ook de kwaliteit van het water ten goede.