Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers


kans voor beter treinaanbod
Nieuwe treindienst vanaf december: gemiste kans voor beter treinaanbod vrijdag, 22 oktober 2010 10:30

Vandaag maakt de NMBS de nieuwe dienstregeling bekend. Reizigersvereniging TreinTramBus stelt vast dat er weinig verandert. Enkele verbindingen gaan er toch op achteruit.

Op zondag 12 december voert de NMBS naar jaarlijkse gewoonte een nieuwe dienstregeling in. Op de meeste lijnen verandert er weinig. Waar toch iets verandert, is dat meestal geen verbetering.

Jan Vanseveren, woordvoerder van TreinTramBus "Tussen Gent en Brussel wordt de spreiding van de treinen slechter. Op 21 minuten tijd zullen er vanuit Gent Sint-Pieters 3 treinen naar Brussel vertrekken, dan volgt een gat van 39 minuten. Ook in de spits wordt de spreiding slechter."

De treinen van Limburg naar Leuven en Brussel en terug gaan in de spits een stuk trager rijden.

Oude bekende knelpunten worden in december niet aangepakt. Wie van Ieper naar Brugge wil, mag 40 minuten in het station van Kortrijk doorbrengen. De intercity van Brussel naar Maastricht laat Leuven links liggen, hoewel de universiteitsstad heel wat potentieel oplevert. Ook het weekendaanbod blijft te mager: terwijl het vrijetijdsvervoer toeneemt, rijden veel treinen in het weekend maar om de twee uur. Dat is veel te weinig om van de trein ook voor vrijetijds- en shoppingverkeer een volwaardig alternatief te maken. TreinTramBus vraagt om vooral op zaterdagnamiddag het aanbod beter uit te bouwen.

Positief is wel de betere spreiding van de treinen Gent - Antwerpen in het weekend.

Net zoals in de voorgaande jaren opent TreinTramBus weer een meldpunt nieuwe dienstregeling. Wie klachten heeft over de nieuwe dienstregeling kan reageren via Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .