Senternovem

22-10-2010 |

16% energie- en CO2-reductie haalbaar door Duurzaam Inkopen Rijksoverheid

Uit DHV-onderzoek blijkt dat Duurzaam Inkopen beleid kan leiden tot aanzienlijke CO2-reductie

In 2010 hebben Agentschap NL en Rijksgebouwendienst samen opdracht gegeven aan DHV om het energie- en CO2-reductiepotentieel van Duurzaam Inkopen te berekenen voor de gebouwenvoorraad van de Rijksgebouwendienst, op basis van de criteria voor huur en aankoop (minimaal label C of twee labelstappen) en renovatie van kantoorgebouwen (minimale verbetering milieuprestatie met twee punten, berekend met GPR-gebouw of 60 Punten berekend met GreenCalc+).

Sinds 1 januari 2010 huurt de Rijksoverheid alleen kantoren met minimaal energielabel C. Onderzoeker Nils Kok van de Universiteit van Maastricht voorspelde op de PROVADA 2009 dat dit duurzaam inkoopbeleid van de grootste individuele eindgebruiker van kantoren in Nederland - de Rijksgebouwendienst heeft 11% van alle kantoren in gebruik - effect zou sorteren.
Duurzaam Inkopen is nu ruim 10 maanden een feit en uit de markt blijkt dat de label C eis van de Rijksoverheid de kantorenmarkt daadwerkelijk in beweging brengt. Energielabel C is geleidelijk aan de norm aan het worden voor kantoren op de zogenoemde A-locaties. DTZ Zadelhoff, Jones Lang LaSalle en meerdere IVBN-leden bevestigen dit beeld.

Alex Vermeulen, Rijksgebouwendienst: `Een majeure stap' Ook de Rijksgebouwendienst zelf onderschrijft deze positieve marktbeweging. De Rijksgebouwendienst gebruikt circa 4 miljoen m2 kantoorgebouwen. En is al jaren bezig met duurzaamheid, bij nieuwbouw, renovatie en beheer van alle rijksgebouwen. Alex Vermeulen, directeur Advies en Architecten bij de Rijksgebouwendienst. "Duurzaam Inkopen werkt! Met Duurzaam Inkopen kunnen we in een periode van tien jaar een majeure stap maken in CO2-uitstoot en verduurzaming. We nemen afscheid van de F en G labels en zien een enorme piek in de C-klasse." Bij een meerderheid van contractverlengingen waar de Duurzaam Inkoop criteria van kracht zijn, blijken gebouweigenaren zelfs bereid te zijn verder te gaan dan de minimale eis van energielabel C. Bekijk het interview met Alex Vermeulen op de PROVADA in juni 2010 op www.youtube.com/NLduurzaamvastgoed en zie ook het Jaarverslag 2009 van de Rijksgebouwendienst op www.rgd.nl/actueel/publicaties.

DHV-onderzoek: energie- en CO2-reductiepotentieel bedraagt 16% Het Duurzaam Inkoop beleid voor kantoorgebouwen kan leiden tot een aanzienlijke CO2-reductie. In 2010 hebben Agentschap NL en Rijksgebouwendienst samen opdracht gegeven aan DHV om het energie- en CO2-reductiepotentieel van Duurzaam Inkopen te berekenen voor de gebouwenvoorraad van de Rijksgebouwendienst, op basis van de criteria voor huur en aankoop (minimaal label C of twee labelstappen) en renovatie van kantoorgebouwen (minimale verbetering milieuprestatie met twee punten, berekend met GPR-gebouw of 60 Punten berekend met GreenCalc+).
Voor dit onderzoek heeft DHV een aantal gebouwgegevens, zoals de looptijd van huurovereenkomsten van kantoorgebouwen die in gebruik zijn door de Rijksoverheid, gekoppeld aan de energielabel-database van Agentschap NL.

Uit het onderzoek blijkt dat het energie- en CO2-reductiepotentieel zo'n 16% bedraagt, oftewel 31.000 ton CO2 ten opzichte van 2010. Het aantal gebouwen met label C en A+ neemt toe, en de labels F en G verdwijnen. Voor de hele Nederlandse kantorenmarkt, als 20% van de markt het Duurzaam Inkoop beleid van de overheid zou volgen, is het reductiepotentieel 5 tot 6%, ofwel 145.000 ton CO2 per jaar ten opzichte van 2010.
Duurzaam Inkopen Rgd 2010 Duurzaam inkopen Rgd 2020

Impact van de Duurzaam Inkoop criteria op de verdeling van energielabels van gehuurde kantoorpanden van de Rijksgebouwendienst

Hier kunt u het Onderzoeksrapport downloaden.

Checklist voor Duurzaam Inkopen Kantoren
Agentschap NL heeft een checklist opgesteld voor de aankoop of aanhuur van kantoren door overheden. Deze is bedoeld als hulpmiddel voor inkopers van overheidsgebouwen bij het duurzaam inkopen van kantoorgebouwen. Op een eenvoudige manier kunt u met deze vragenlijst de Duurzaam Inkoop criteria doorlopen. Hiermee zijn de criteria gebundeld van de regelingen EPBD, EPBD voor overheidsgebouwen en de regeling voor Duurzaam Inkopen door overheden.