KNHS

KWPN-paarden wederom bovenaan in rankings
22 oktober 2010
Eric Lamaze - Hickstead

Weeks na de Wereldruiterspelen heeft de WBFSH haar nieuwe rankings bekend gemaakt. Voor de tweede keer op rij heeft het KWPN weer de koppositie in zowel de stamboekranking van het springen als de dressuur behaald. De unieke prestatie van vorig jaar werd wederom herhaald dankzij de succesvolle fokproducten van onze Nederlandse fokkers. Maar nog unieker is dat wederom twee KWPNers de individuele rankings aanvoeren. Nadat Hickstead en Jerich Parzival vorig jaar lijstaanvoerders waren, zijn dit jaar Moorlands Totilas en wederom Olympisch kampioen Hickstead de best presterende paarden van de wereld.

Driemaal is scheepsrechts voor Hickstead
Bij het springen leidt het KWPN voor het zevende jaar op rij de rankings. De top zit dicht bij elkaar want we blijven Holstein nipt voor, het Selle Français staat op plaats drie.
De zes beste paarden van ieder stamboek in de individuele ranking tellen mee in rankings van de stamboeken. Hickstead (Hamlet uit Jomara ster pref prest van Ekstein) mag zich voor de derde keer op rij het beste springpaard van de wereld noemen. Hij boekte overwinningen in Calgary en Aken en liep constant vooraan mee. Wat een succes voor de helaas recent overleden fokker Jan van Schijndel uit Maren Kessel! Op de derde plek in de individuele ranking vinden we de Corland-dochter Silvana de Hus (uit Donate keur prest van Widor). De door B.J. ter Denge uit Abbega gefokte schimmelmerrie wordt tegenwoordig gereden door Kevin Staut en werd dit jaar onder meer tweede in de Grote Prijs van Gijon. In de wereldbekerfinale in Genève in april dit jaar werd de combinatie gedeeld zevende.
Derde paard dat meetelt voor het KWPN in de rankings is Urico onder de Amerikaan Mario Deslauriers. De combinatie ging in april goed van start in de wereldbekerfinale in Genève, waar ze als beste in de tussenstand helaas fouten maakte en als zesde eindigden. Met een Grand Prix-overwinning in Wellington en onder meer de tweede plaats in La Baule kreeg de zoon van Zandor Z (uit Omara v.Fedor, fokker J. Dings uit Linne) 1245 punten, goed voor de elfde plaats in de ranking. Christiaan Ahlmann heeft een gedegen partner in Taloubet Z (Galoubet uit Krista ster sport-(spr) van Polydor, fokker C.T. Klaver uit Schoorl). Afgelopen weekend wonnen ze nog de Grand Prix van Oslo, maar voor de WBFSH-ranking telde die niet meer mee. Met onder meer een overwinning in Hannover en twee derde plaatsen in Valkenswaard en Estoril pakte hij zijn punten, goed voor de 22e plaats. Ook Jeroen Dubbeldams Van Grunsven Simon (Mr. Blue x Naline ster v.Polydox, fokker M.J. Vermeulen uit Altforst) deed zijn duit in het zakje. Vooral zijn spectaculaire winst op Spruce Meadows leverde hem punten op, en hij werd daarmee 25e in de individuele ranking, het vijfde KWPN-resultaat. Laatste paard dat meetelt voor het KWPN is Exquis Powerfee. Aansprekende Grand Prix-overwinningen boekte de zoon van Fedor (uit Toverfee prestatie v.Erdball xx, fokker P.L. van der Voort uit Pijnacker) nog niet, maar door standaard vooraan mee te lopen kon hij toch veel punten verwerven. Hij staat op de 30e plaats.

Wie anders dan Totilas
Net als vorig jaar hebben de Nederlandse dressuurfokkers het KWPN naar de leidende positie gebracht. Lijsttrekkers bij de dressuur waren natuurlijk de recent aan Paul Schockemöhle verkochte Moorlands Totilas en Jerich Parzival. En met Ravel op de vierde plaats en in totaal vier paarden in de top 10 gaat het KWPN ruim aan de leiding. De nummer twee is het Hannoveraanse stamboek, Oldenburg volgt op plaats drie. Dat Totilas de individuele ranking dressuur leidt, is natuurlijk voor niemand een verrassing. Na een fantastisch voorseizoen, waarin hij reeds de wereldbeker en alle hoofdrubrieken van Aken won, werd de gitzwarte Gribaldi-zoon (uit Lominka elite pref prest van Glendale, fokkers J.K. Schuil en A. Visser uit Broeksterwoude) in Kentucky op grandioze wijze drievoudig wereldkampioen. Met zijn puntentotaal bleef hij de nummer twee Parzival ruim voor.
Jerich Parzival boekte overwinningen in Stockholm, Mechelen en Göteburg, Den Bosch en Hickstead en werd tweede in de wereldbekerfinale in Las Vegas en in Aken. Helaas leverde de Wereldruiterspelen (die nog meetellen in de dressuurranking) geen punten op, omdat de combinatie werd uitgesloten nadat Parzival op zijn tong had gebeten, maar desondanks verdienden zij genoeg punten voor de tweede plaats. Ook Ravel werd maar heel beperkt ingezet dit jaar. Zelfs de wereldbekerfinale, waar de grote Contango-zoon zijn titel kon verdedigen, werd overgeslagen met slechts één doel, de WEG in Kentucky waar hij tweemaal brons won. Desondanks behaalde Ravel met Steffen Peters genoeg punten voor een prachtige vierde plaats in het individuele klassement.
De KWPN-hengst Painted Black (Gribaldi uit Litchy elite pref prest sport-(dres) van Ferro), gefokt door de Fokkers van het Jaar Van de Valk-van Anholt uit Ommel, is het vierde paard in de top 10. Onder Anky van Grunsven boekte de zwarte zoon van de helaas overleden preferente Gribaldi overwinningen in Falsterbo en behaalde goede klasseringen in Göteborg en Amsterdam. Hiermee staat hij op plaats acht. De andere twee paarden die punten hebben gescoord voor de eerste plaats in de WBFSH-ranking zijn allebei maar beperkt ingezet in de sport. De door Fokker van het Jaar 2007 Gerard Vervoorn uit Brakel gefokte Exquis Nadine (T.C.N. Partout uit Charites ster pref prest van Roemer), heeft onder Hans Peter Minderhoud maar weinig wedstrijden gelopen, maar scoorde wel altijd hoog. Haar laatste optreden in Hickstead leverde in de Kür zelfs 78.850% op, goed voor de tweede plaats en uitzending naar Kentucky. Zij staat 18e in de ranking.
De KWPN-hengst Scandic is het laatste paard dat punten verdiende voor het KWPN. Onder Patrick Kittel bleef de zoon van Solos Carex (uit Noraline elite van Amiral, fokker I. Mosman-Rohé uit Enschede) steeds hoog scoren met als hoogtepunt de vijfde plaats tijdens de wereldbekerfinale dressuur. In Göteborg werd hij dit jaar tweemaal tweede. Hij verdiende met zijn aansprekende resultaten genoeg punten voor de 19e plaats.

Eventing
Bij de eventing gaat Hannover aan de leiding, op de hielen gezet door het Irish Sport Horse stamboek. Selle Français staat derde. Het KWPN vinden we net buiten de top 10 terug en wel op de elfde plaats. De eerste vier paarden die het KWPN naar deze plaats brachten zijn Drivetime (Rolls Royce x Etronora v.Zuidhorn, fokker J. Dongen uit Eindhoven) met Emily Baldwin uit Engeland, Orlando (Corland x Panieta ster v.Lancelot, fokker F.E. Roos uit Sonnega) met Georgie Davies, Pardon Me II (Landwind II B x Ilonka v.Nooitgedacht, fokker H. Deten uit Holten) met de Britse Emily Llewellyn en Treefers (Now or Never M x Isabel keur sport(spr) v.G.Ramiro Z, fokker A.J. Reef uit Markelo) met Emily Parker uit Engeland in het zadel. Daarna volgen twee Nederlandse fokproducten die hun ranking danken aan hun Nederlandse ruiters: Vira (Jazz uit Option G van Whinny Jackson, fokker I. van Rossum-van den Heuvel uit Maren Kessel) met Elaine Pen en de Nederlands kampioenen 2010 Van Schijndels Concrex Owaola (Indoctro uit Ewaola ster pref van Joost, fokker B.H.M. Nijhuis uit Albergen) onder Tim Lips. Helaas ontbreekt Concrex Oncarlos, die na de testwedstrijd vorig jaar in Kentucky een kleine operatie heeft ondergaan, in de rankings. Maar de Faram-zoon heeft zich onder Tim Lips een goed eventingpaard getoond en hopelijk draagt hij volgend jaar weer bij aan een hoger resultaat op de rankings.

Foto Hickstead: Jacob Melissen