Gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost



---

Schoonmaakhelden op stap met Tante Gerritje

22 oktober 2010
Op donderdag 21 oktober 2010 verruilde Tante Gerritje de knutseltafel in het buurtatelier voor een uitstapje met de Schoonmaakhelden en de veegploeg van stadsdeel Oost.

Foto: notitieboekje Eerst was er een les over zwerfafval waarin de kinderen leerden hoe je kunt voorkomen dat het vuil wordt op straat. Daarna stelde de voltallige veegploeg van het stadsdeel zich voor. Ook zij riepen op om vooral geen papiertjes en andere rommel op straat te gooien. En toen kwam het leukste deel van de dag: de straat op!

Gewapend met een notitieboekje nam de veegploeg Tante Gerritje en de Schoonmaakhelden mee de buurt in, om bewoners te vragen naar hun mening over afval op straat. Ze keken ook goed rond wat ze zelf op straat aantroffen en dachten na over hoe het daar gekomen is.

Helaas regende het heel hard en dat maakte het interviewen moeilijk. Gelukkig was er een veegwagen. Samen met de veegploeg en Tante Gerritje reden de kinderen de buurt door. Tante Gerritje hing uit het raam, luidkeels roepend dat iedereen zijn afval in de prullenbak moet gooien.

Na afloop vertelt Tamina trots: 'Ik heb wel 36 dingen opgeschreven die ik onderweg ben tegengekomen. Mijn vriendin heeft vijf bladzijden volgeschreven!' De helden kwamen tot de conclusie dat meer mensen hun afval in de prullenbak zouden moeten gooien, er ligt veel op straat.