Rechtbank 's-Hertogenbosch


Cel en klinische behandeling voor bedreiging terroristische aanslag in trein

âs-Hertogenbosch, 22 oktober 2010 - De rechtbank âs-Hertogenbosch heeft zojuist een 44-jarige man uit Bergen op Zoom veroordeeld tot een gevangenisstraf van 539 dagen waarvan 360 voorwaardelijk voor bedreiging met een terroristisch misdrijf en het plegen van een diefstal. Ook moet de man een klinische behandeling ondergaan.

De verdachte stapte op 9 februari 2010 tijdens het spitsuur in de trein. Hij was gekleed in een lang wit gewaad. Hij droeg oordopjes waarvan een draadje onder zijn kleding verdween en hield zijn handen omhoog. De man riep naar zijn medepassagiers dat hij een bom bij zich had die hij tot ontploffing zou brengen en dat ze allemaal dood zouden gaan. Verder verwees hij naar Osama Bin Laden en de aanslagen van 11 september 2001. Na de aanhouding van de verdachte op het station âs-Hertogenbosch is het gehele station ontruimd en werd de omgeving afgezet. De desbetreffende trein is doorzocht, maar hierin zijn geen explosieven aangetroffen.

De treinreizigers hebben volgens de rechtbank echt gevreesd voor hun leven. De verdachte heeft ook de bevolking vrees willen aanjagen en door zijn handelen is een deel van de bevolking daadwerkelijk vrees aangejaagd. In de huidige tijd leven de gevoelens van onveiligheid sterker dan dat dit in het verleden het geval was. Dat is gekomen door onder meer de aanslagen in New York, Madrid en Londen, maar ook door de dreigingen met terroristische aanslagen.

Bij het opleggen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met de psychische problematiek van de verdachte. De verdachte kan worden beschouwd als verminderd tot sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Uit de rapporten van de psycholoog en psychiater blijkt dat er kort gezegd sprake is van een ernstige psychiatrische stoornis en verslavingsproblematiek ten aanzien van cannabismisbruik. Om het gevaar voor herhaling te beperken is het vooral van belang dat hij de medicatie voor zijn klachten blijft innemen. De rechtbank acht het van belang dat de man in een psychiatrische kliniek wordt opgenomen en dat hij daarna nog begeleiding krijgt van de reclassering. Naast de gevangenisstraf van 539 dagen waarvan 360 dagen voorwaardelijk moet de man een klinische behandeling van maximaal twaalf maanden ondergaan bij een Forensisch Psychiatrische Afdeling. De man is ook veroordeeld voor een diefstal van onder meer een identiteitskaart, portemonnee en mobiele telefoon.

LJ Nummer

BO1269

Zie het origineel
Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 22 oktober 2010 Naar boven