Gemeente Zwolle

Proef met OV-Maatjes in Zwolle

Zelfstandig meedoen in het vervoer en daarmee tegelijkertijd deelnemen aan het maatschappelijk verkeer. Dat is het uitgangspunt van MEE op weg, een project van MEE IJsseloevers. In Zwolle draait een pilot, met steun van de gemeente Zwolle.

Mensen met een beperking maken meestal van jongs af aan gebruik van speciale vervoersmiddelen. Daardoor zien mensen zonder beperking deze groep alleen door de raampjes van het busje voor aangepast vervoer. Daar moet het project MEE op weg verandering in brengen.

Bijdrage uit Wmo-innovatiegelden

In het project, dat mede mogelijk wordt gemaakt door innovatiegelden Wmo van de gemeente Zwolle, ondersteunen vrijwilligers en studenten de cliënten die zelfstandig willen leren reizen. Iedere cliënt krijgt een OV-maatje. Samen kijken ze welk traject de cliënt wil oefenen. OV-maatje Laura van den Berg

Busreis als avontuur

Een OV-Maatje is Laura van den Berg (foto), student Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH). Ze is het OV-maatje van een meisje dat moeite heeft zich te blijven concentreren. "Daardoor vergeet ze soms uit de bus vergeet te stappen", legt Laura uit.

"Samen maken we foto's van verschillende plekken onderweg. Daar maken we een avonturenplan van, zodat ze tijdens de reis kan herkennen waar ze is."

Het project MEE op Weg richt zich op de mogelijkheden van mensen met een beperking in het reizen van A naar B. Met creatieve oplossingen of ondersteuning van een OV-maatje moet dat mogelijk worden.

Aanmelden

OV-maatjes zijn er voor iedere Zwollenaar tussen de 14 en 30 jaar die vanwege een lichamelijke, verstandelijke of visuele beperking, autisme, een chronische ziekte of niet-aangeboren hersenletsel moeite heeft met zelfstandig reizen.

Voor aanmelden en meer informatie: Ellis Koopman, telefoon (038) 455 46 46, e.koopman@meeijsseloevers.nl.