Gemeente Leeuwarderadeel


Sluitende Programmabegroting 2011

22-10-2010 12:14

College slaagt opnieuw een sluitende "Programmabegroting 2011" met positief eindsaldo te presenteren.

Het is het college van burgemeester en wethouders van Leeuwarderadeel opnieuw gelukt voor het jaar 2011 de raad een sluitende begroting aan te bieden met een klein positief saldo. In de reeds eerder opgestelde Kadernota werd al voor het komende jaar uitgegaan van een positief eindresultaat. Maar op dat moment waren niet voorzien: de stijgende kosten voor sociale zaken - vanwege de economische crisis - en de lagere rente uit eigen financieringsmiddelen in verband met een lager rentepercentage. De programmabegroting wordt in twee termijnen behandeld. De eerste behandeling van de begroting zal opiniërend zijn. De tweede besluitvormend.

Financieel perspectief

Voor de jaren na 2011 verwacht het college nog wel flink te moeten bezuinigen. Het nieuwe kabinet wil de gemeenten met 1,2 miljard korten. In eerder verschenen berichten werd nog aangegeven dat het gemeentefonds met 1,7 miljard kan worden verlaagd. Het is nog onzeker wat de inkomsten van de gemeente Leeuwarderadeel vanaf 2012 zullen zijn. Dit hangt van veel factoren af. Hierover is op dit moment nog te weinig (concrete) informatie bekend. Zodra bekend is wat de omvang van de te realiseren bezuiniging moet zijn, zal hier invulling aan worden gegeven. Bezuinigingen zijn nodig om de gemeente financieel gezond te houden. Ingrepen die zowel onze organisatie als onze burgers raken zijn daarbij onvermijdelijk.

Besparingen bestaand beleid

De begroting 2011 is sluitend gemaakt door voor het komende jaar verschillende bezuinigingen dan wel tariefsverhogingen door te voeren. We noemen enkele.

Beëindiging subsidierelaties.

Zo zal worden gekeken naar de huidige subsidierelaties met de vraag, of die met ingang van 2011 beëindigd kunnen worden. Hierbij mag het voor de gesubsidieerde organisatie niet zo zijn, dat zij te maken krijgen met negatieve gevolgen voor hun bedrijfsvoering. Daarnaast mag het geen gevolgen hebben voor de maatschappelijke effecten die de gemeente wenst te bereiken. Subsidies voor amateuristische kunstbeoefening worden niet door de bezuinigingen getroffen. Tot slot zullen overige subsidies voor 2011 niet worden geïndexeerd ten opzichte van 2010, tenzij dit niet mogelijk is vanwege contractuele verplichtingen.

Verhogen van leges en tarieven.

Het college stelt ten aanzien van dit onderdeel voor de (algemene) leges en tarieven met 2,5% te verhogen. Ook wordt er een tariefsverhoging doorberekend van straat - en weekmarkten met een percentage van 10. Verder zullen de afvalstoffenheffing met 5% en de tarieven voor het gebruik van sportvelden met 10% worden verhoogd. Voor de opbrengst Onroerend Zaakbelasting (OZB) is uitgegaan van een verhoging van 1,5% (inflatiecorrectie). Daarbij blijft de gemeente Leeuwarderadeel ruimschoots onder de door het Rijk vastgestelde norm.

Eigen bedrijfsvoering aanpassen.

Niet alleen door de eerdergenoemde maatregelen zal de Programmabegroting sluitend zijn. Het college heeft bij de totstandkoming ervan ook naar met name de eigen bedrijfsvoering en het ambtelijk apparaat gekeken.

Personele maatregelen, zoals het niet invullen van een vacature en tijdelijke urenuitbreidingen voor 2011 niet te verlengen, worden doorgevoerd. Als laatste zullen de budgetten voor de posten representatie, beurzen en voorlichting worden gekort.

Nieuw /voortzetting bestaand beleid

Naast bezuinigingen en kostenverhogingen heeft het college ook nog gelden weten te reserveren voor nieuw dan wel reeds ingezet beleid. We noemen bijvoorbeeld een tweetal aspecten.

Dorpenfonds.

Het college heeft laten onderzoeken of in de gemeente Leeuwarderadeel een Dorpenfonds (in combinatie met een Dorpenoverleg) gerealiseerd kon worden. Een en ander heeft in goed overleg met de besturen van de Verenigingen van Dorpsbelangen plaatsgevonden. Omdat de reacties vanuit de dorpen positief waren heeft het college in de begroting van 2011 hiervoor een budget gereserveerd. Met de instelling van een Dorpenfonds kan de gemeente initiatieven en projecten ondersteunen die de dorpen belangrijk vinden.

Burgernet.

Net zoals in 2010 kunnen de inwoners ook in 2011 blijven meedoen aan het politieproject Burgernet. Het college heeft gemeend, gelet op de positieve uitwerkingen van het project, opnieuw in de begroting hiervoor gelden te reserveren. Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen.

Behandeling "Programmabegroting 2011".

De behandeling van de "Programmabegroting 2011 staat op de agenda van de gemeenteraadsvergadering van donderdag 21 oktober aanstaande. De definitieve vaststelling er van vindt plaats in de vergadering van de raad op 4 november aanstaande. Beide vergaderingen beginnen om 19.30 uur.

---