Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 22 oktober 2010

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering bekrachtigt het ontwerp van beheersovereenkomst 2011-2015 tussen het Auditcomité van de Vlaamse administratie en het agentschap Interne Audit van de Vlaamse administratie. De minister-president zal de beheersovereenkomst meedelen aan het Vlaams Parlement en het Auditcomité informeren wanneer ze kan ondertekend worden.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent één miljoen euro subsidie toe aan de United Nations World Food Programme als tegemoetkoming in de kosten voor de lopende programma's in Malawi en Mozambique.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent 4,5 miljoen euro subsidie toe aan de Internationale Arbeidsorganisatie als tegemoetkoming in het project 'Creëren van werkgelegenheid via de ontwikkeling van kleine en middelgrote ondernemingen' in de provincie Vrijstaat, Zuid-Afrika.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De huidige Trustfondsovereenkomst tussen Vlaanderen en UNESCO dateert van 2007 en blijft van kracht tot eind 2010. Deze is nu herzien om de werking van het Trustfonds te optimaliseren en af te stemmen op de beleidsopties van de Vlaamse Regering, volgens het regeerakkoord en de beleidsnota's. De projectmatige werking blijft behouden, maar wordt meer gefocust en aangevuld met andere financieringsmogelijkheden zodat alle activiteiten elkaar versterken. De Vlaamse Regering keurt nu de herziene ontwerpovereenkomst over het Vlaams UNESCO-Trustfonds goed en machtigt de minister-president deze overeenkomst te ondertekenen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De ecologiepremie speelt een belangrijke rol in de toepassing van duurzame bedrijfsprocessen in onze economie. Volgens het Werkgelegenheids- en Investeringsplan (WIP) moet de ecologiepremie bijgestuurd worden. De nieuwe regeling stapt af van een call met wedstrijdformule. In plaats daarvan komt er een steunregeling met een gesloten budgettaire enveloppe die een grotere rechtszekerheid biedt en waarbij vraag en aanbod in evenwicht zijn. De Vlaamse Regering keurt daarom, na advies van de SERV en van de MiNa-raad, het besluit over de ecologiepremie opnieuw principieel goed. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, viceminister-president Ingrid Lieten, minister Joke Schauvliege, minister Pascal Smet en minister Philippe Muyters
De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan de toewijzing van de personeelsleden, de goederen, de rechten en verplichtingen van het departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media en van het Agentschap Bloso aan de Raad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media (SARC). Dit besluit wordt op de agenda geplaatst voor een vergadering met de sociale partners, daarna wordt het voor advies voorgeled aan de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois In juli 2007 besliste de Vlaamse Regering de uitbating van het kasteel van Ham stop te zetten en het kasteel in erfpacht te geven voor een periode van 30 jaar. Op 7 februari 2010 was er een openbare zitdag, waarop twee kandidaten interesse toonden maar bijkomende inlichtingen vroegen. Het dossier is nu aangepast, en de Vlaamse Regering keurt het voorgestelde lastenkohier daarom goed. De minister bevoegd voor algemeen beleid rond facilitair management zal de erfpachtprocedure opnieuw laten aanvangen en toewijzen aan de hoogste bieder indien voldaan is aan de minimumvoorwaarden uit het lastenkohier.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois Sinds 2003 worden de onthaalbureaus in het Vlaamse Gewest en in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Een doorlichting van het subsidiemechanisme legde een aantal tekortkomingen bloot. Daardoor is het engagement genomen om op basis van de resultaten van de studie een nieuw en transparant financieringssysteem uit te werken voor de onthaalbureaus. Om dit nieuwe financieringsmodel te implementeren, wijzigt de Vlaamse Regering principieel het besluit over de uitvoering van het Vlaamse inburgeringsbeleid. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit tot vaststelling van de criteria, voorwaarden en refertebedragen van de tussenkomsten in de individuele materiële bijstand voor de sociale integratie van personen met een handicap, kortweg het hulpmiddelenbesluit. Het gaat om de volgende wijzigingen: een aanpassing van één van de voorwaarden voor het aanvragen van een zeer uitzonderlijke zorgbehoefte, een aanpassing van de termijn die voorafgaat aan de aanvraag waarbinnen kosten ten laste kunnen genomen worden, een aanpassing van de procedure voor het toekennen van een hulpmiddel buiten de toegekende functiebeperkingen en interventieniveaus van de aanvrager en een aanpassing en uitbreiding van de regelgeving rond incontinentiemateriaal. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen Dagcentra voor meerderjarige niet-werkende personen met een handicap bieden 'begeleid werken' aan voor personen met een handicap die meer aankunnen dan de aangeboden activiteiten, maar toch niet terecht kunnen in het reguliere arbeidscircuit. De werkmethode vindt steeds meer toepassing en daarom is het wenselijk deze een juridische grondslag te geven. Dat houdt in: de ambulante begeleidingen integreren in de werking van de dagcentra, een eenvormige registratie van de ambulante prestaties voor begeleid werken voorzien, de te leveren prestaties definiëren en de voorwaarden waaraan de methodiek moet voldoen bepalen. De Vlaamse Regering keurt daarom principieel de wijziging goed van het betreffende koninklijk besluit en ministerieel besluit. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering keurt de verrekening nr.2 goed van de studieopdracht voor het technisch referentieontwerp, project-MER en risicomanagement van het Project R4-Zuid in Gent en Merelbeke.

Op voorstel van minister Hilde Crevits en minister Joke Schauvliege Het decreet over het integraal waterbeleid regelt de omzetting van de Europese Overstromingsrichtlijn. In die Overstromingsrichtlijn is de voorlopige risicobeoordeling voorzien. Als overgangsmaatregel staat vermeld dat lidstaten ook kunnen besluiten om geen voorlopige risicobeoordeling te verrichten voor (deel)stroomgebieden of kustgebieden. Binnen Vlaanderen zijn in het verleden voor het hele grondgebied al de overstroombare gebieden, recent overstroomde gebieden en gemodelleerde overstromingsgebieden in kaart gebracht. De voorlopige risicobeoordeling is voor Vlaanderen een overbodige stap in het proces. Daarom beslist de Vlaamse Regering geen voorlopige risicobeoordeling uit te voeren en overeenkomstig de bepalingen van het decreet integraal waterbeleid overstromingsgevaarkaarten, overstromingsrisicokaarten en overstromingsrisicobeheerplannen op te stellen.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche Na advies van de Raad van State legt de Vlaamse Regering definitief de aanvullende voorwaarden en de procedure vast voor de erkenning als sociale huisvestingsmaatschappij en legt ze de ook definitief de procedure vast voor de beoordeling van de prestaties van sociale huisvestingsmaatschappijen.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit met het Vlaams reglement rond afvalvoorkoming en -beheer (VLAREA) en het uitvoeringsbesluit bij het decreet met algemene bepalingen rond milieubeleid (Handhavingsdecreet). De wijzigingen vloeien voort uit de Europese richtlijnen over afvalstoffen en autowrakken, en uit de ratificatie van het Verdrag over de Verzameling, Afgifte en Inname van Afval in de Rijn- en Binnenvaart.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege In het kader van de Europese Richtlijn Omgevingslawaai neemt de Vlaamse Regering kennis van de ontwerpen van actieplannen omgevingslawaai voor de agglomeraties Antwerpen en Gent. Ze machtigt de bevoegde minister de informatie in verband met in het verleden uitgevoerde programma's ter beperking van omgevingslawaai in de agglomeraties Antwerpen en Gent te bezorgen aan de Europese Commissie. De ontwerpen van actieplannen worden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en voor het publiek ter inzage gelegd. Over de plannen wordt ook advies ingewonnen bij de SERV en bij de MiNa-raad.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege Op 14 maart 2008 ondertekende de bevoegde minister voor Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur een overeenkomst met de Vereniging voor Bos in Vlaanderen met als doel het opzetten van een Vlaams luik van de internationale Billion Tree Campaign, opgezet door het United Nations Environment Programme. De overeenkomst bevatte als doelstellingen onder meer sensibilisering van de bevolking, het faciliteren van bosuitbreiding, het opstarten van een bosuitbreidingsfonds en de organisatie van een jaarlijkse bebossingsactie. Na de midterm-evaluatie van het project beslist de Vlaamse Regering het project verder te zetten. Hiervoor wordt zo'n 289.000 euro bijkomend vastgelegd.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering beslist tot voortzetting van de subsidieovereenkomst met het regionaal Landschap Kempen en Maasland voor de ondersteuning van de projectstructuur en de werking van het Nationaal Park Hoge Kempen voor het werkingsjaar 2010. Hiervoor wordt 340.000 euro voorzien.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege Het Sociaal Fonds voor het Sociaal-Cultureel Werk van de Vlaamse Gemeenschap krijgt 558.000 euro subsidie voor de uitvoering in 2010 van het Vlaams Intersectoraal Akkoord voor de Social-Profitsector. Het gaat concreet om het wegwerken van anomalieën in de tewerkstelling in de sociaal-culturele sector.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering keurt het eervol ontslag goed van een lid en de (her)benoeming van leden van de raad van bestuur van de Stichting Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de lokale overlegplatforms (LOP) rond gelijke onderwijskansen. Bedoeling is de mandaatperiode van de voorzitters van de lokale overlegplatforms in de toekomst te laten samenvallen met de gemeentelijke legislatuur. Zo kunnen de beleidsplannen van het LOP en de lokale onderwijsplannen van de gemeente op hetzelfde moment worden opgemaakt, en kunnen beide actoren zo hun plannen op elkaar afstemmen in het kader van het lokaal flankerend onderwijsbeleid. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering keurt de afvaardiging van de Vlaamse Gemeenschap goed in de algemene vergadering van de vzw Algemene Dienst voor Jeugdtoerisme.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De beleidsnota onderwijs vermeldde de intentie de scholengemeenschappen te versterken bij de vorming van nieuwe scholengemeenschappen op 1 september 2011. Ondertussen is gebleken dat dit dossier samenhangt met dossiers als leerzorg, de hervorming van het secundair onderwijs en geïntegreerde omkadering, zodat vernieuwingen best in één beweging gebeuren. Dit zou kunnen vanaf 1 september 2014. De nieuwe maatregelen vanaf 1 september 2011 zijn dus beperkt. Het gaat onder andere om de vermindering van de termijn voor de samenstelling van scholengemeenschappen en voor de toekenning van ICT-middelen, het verlengen van de toekenning van de globale puntenenveloppe aan de scholengemeenschappen en het verlengen van een aantal maatregelen rond toekennen van zorgmiddelen voor het basisonderwijs. De Vlaamse Regering hecht daarvoor haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de scholengemeenschappen in het basis- en secundair onderwijs. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de Vlaamse Onderwijsraad, daarna wordt het voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van de sociale partners.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Naar aanleiding van een arrest van de Raad van State besliste de Vlaamse Regering eind september dat de R11 ter hoogte van de luchthaven van Antwerpen volledig als tunnel zal worden uitgevoerd en dat hiervoor reeds in 2011 kredieten zullen worden ingeschreven. In dit kader beslist ze nu tot intrekking van het besluit met de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'R11-omleiding luchthaven Antwerpen'.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Na de vernietiging door het arrest van de Raad van State, beslist de Vlaamse Regering opnieuw principieel tot definitieve vaststelling van het gewijzigde gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Afbakening regionaalstedelijk gebied Turnhout - deelplan 4 - Gemengd Regionaal Bedrijventerrein Bentel'. Hierbij wordt de procedure van het vernietigde delplan hernomen vannaf het openbaar onderzoek. Over dit besluit wordt het advies gevraagd aan de Raad van State. De Vlaamse Regering beslist verder het planningsproces voor het gebied Bentel voort te zetten om de ontwikkeling ervan op een integrale manier te kunnen garanderen in lijn met de visie over de toekomst van het regionaalstedelijk gebied Turnhout. Dat omvat onder andere ook de opmaak van een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het ontwerpdecreet met de middelenbegroting 2011 en het ontwerpdecreet met de algemene uitgavenbegroting 2011. Beide ontwerpdecreten worden ingediend bij het Vlaams Parlement.