Gemeente Boxmeer


Geen extra geld voor nieuwe natuur

In reactie op publicaties van ANV (Agrarische Natuur Vereniging groen Boxmeer) wil de gemeente Boxmeer via deze weg voorkomen dat er verkeerde beeldvorming ontstaat.

In het kader van de reconstructie van het platteland heeft Boxmeer de afgelopen jaren veel natuur aangelegd zoals 21 ecologische verbindingszones verspreid over het grondgebied van de gemeente Boxmeer, zoals het project Oeffeltse Raam.

Deze zijn voor het merendeel gefinancierd met subsidie van de provincie Noord-Brabant en in samenspraak met agrariërs aangelegd. Boxmeer loopt met de aanleg van de EVZ's voorop in Brabant. Er is op dit moment geen sprake van extra budget in de komende jaren. De aanleg van nieuwe EVZ's wordt afgerond voor zover deze nog gefinancierd worden door de provincie.

Erik Ronnes, wethouder van o.a. reconstructie en natuur en landschap: "de komende jaren wordt geen extra geld voor nieuwe natuur uitgetrokken. Ook de natuur zal een steentje bij moeten dragen in financieel mindere tijden."

Door inzet van het regulier (onderhouds)budget in de Provinciale stimuleringsregeling wordt het onderhoudsbudget van de gemeente verdubbeld. Hiermee kan met name het beheer en inrichting ondergebracht worden bij o.a. ANV, Stichting Landschapsbeheer Boxmeer en particulieren. Dit is conform eerder gemaakte afspraken met agrariërs voor het genereren van neveninkomsten (i.v.m. verbreding van de landbouw).