Openbaar Ministerie

OM eist gevangenisstraf voor vervalsen van tientallen dienstverbanden

22 oktober 2010 - Arrondissementsparket Den Haag

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft vandaag een gevangenisstraf van 18 maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk geëist tegen een 47-jarige Hagenaar. De man was tussen 2001 en 2006 eigenaar van een uitzendbureau dat personeel detacheerde bij tuinders in het Westland. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte.

De fraude kwam aan het licht nadat er bij het Westland Interventie Team (WIT) een tip was binnen gekomen dat er bij het bewuste bedrijf sprake was van vervalste dienstverbanden. Het WIT is een bij convenant vastgelegd samenwerkingsverband tussen het UWV, de Belastingdienst, de Arbeidsinspectie en het OM en is belast met de bestrijding van belasting-, premie- en uitkeringsfraude, illegale tewerkstelling en daarmee samenhangende misstanden in het Westland.

Uit onderzoek bleek dat in de personeelsadministratie van het uitzendbureau een groot aantal vrouwen als werkneemster stond geregistreerd, terwijl bij controles bij de tuinders geen vrouwelijk personeel van het uitzendbureau was aangetroffen.

Volgens de officier van justitie had de Hagenaar 27 vrouwen in de administratie van zijn uitzendbureau als werkneemster geregistreerd, terwijl ze helemaal niet voor hem werkten. Dankzij het fictieve dienstverband konden de vrouwen een uitkering aanvragen terwijl zij daar geen recht op hadden. In totaal is het UWV volgens het OM hierdoor voor ruim 350.000 euro benadeeld.

Meerdere vrouwen hebben bekend dat zij het fictieve dienstverband met het uitzendbureau van de verdachte zijn aangegaan om zo een uitkering te kunnen krijgen. In een enkel geval ging het de vrouwen om het verkrijgen van een hypotheek of verblijfsvergunning van een partner. Alle 27 vrouwen zijn inmiddels ook strafrechtelijk vervolgd. Ook moeten zij hun onterecht ontvangen uitkering terugbetalen.

De eigenaar van het uitzendbureau heeft bekend dat hij een groot aantal vrouwen op de loonlijst heeft gezet zonder dat ze bij hem werkten. Hij heeft verklaard dat hij de gefingeerde arbeiders gebruikte om overuren van zijn echte werknemers op weg te schrijven.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.