Gemeente Smallingerland


Onderzoek fusie volgen via website

Heerenveen en Smallingerland presenteren binnenkort website.

In november zullen Heerenveen en Smallingerland een gezamenlijke website lanceren. Daarin doen beide gemeenten verslag van een onderzoek naar de voor- en nadelen van een mogelijke fusie van beide gemeenten.

Al lange tijd discussiëren bestuurders in Friesland - en niet alleen daar - over de schaal van het openbaar bestuur. Ook Heerenveen en Smallingerland denken na over de vraag hoe zij het best zijn voorbereid op de uitdagingen en kansen van nu en overmorgen. Een fusie tussen beide gemeenten zou een antwoord kunnen zijn. Zeker is dat niet. Maar een onderzoek naar de (on)mogelijkheden en de voor- en nadelen van zo'n fusie is de moeite waard. Dat concludeerden beide gemeenteraden eind 2009 na de behandeling van een eerste ambtelijke verkenning naar zo'n fusie.

De beide colleges vinden het erg belangrijk dat iedereen die dat wil in een vroeg stadium mee kan denken over een mogelijk samengaan. Via de nieuwe website kunt u de voortgang van het onderzoek op de voet volgen. Maar er is meer. U kunt ook daadwerkelijk meedenken. Bijvoorbeeld door commentaar te leveren op de vraagstelling of door suggesties te doen voor aanvullende vragen. Ook wordt u nadrukkelijk uitgenodigd te reageren op de uitkomsten van het onderzoek. Let wel: het gaat nu niet over de vraag of Heerenveen en Smallingerland moeten fuseren. In de nieuwe website gaat het alleen over de opzet en de uitkomsten van het onderzoek naar een mogelijke fusie. Bijzonder is, dat de gemeentebesturen nog geen standpunt hebben ingenomen over hetgeen op de website wordt gepubliceerd. Beide colleges willen volstrekt open zijn over wat ze onderzoeken en hoe ze dat doen. Aanvullingen en reacties zullen beargumenteerd worden meegenomen in het eindrapport. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een ambtelijke werkgroep die daarbij ondersteuning krijgt van het bureau BMC. Dit bureau heeft de nodige ervaring met herindelingskwesties.

Op dit moment wordt nog hard gewerkt aan het vullen van de website. Zodra de site online komt, laten we u dit weten.