Openbaar Ministerie

Celstraf geëist voor meerdere diefstallen

22 oktober 2010 - Arrondissementsparket Arnhem

Vrijdag 22 oktober stond een 19-jarige man uit Ede voor de rechtbank in Arnhem.
Hij wordt ervan verdacht om samen met anderen 8 woninginbraken, 6 pogingen tot woninginbraak en 2 diefstallen te hebben gepleegd in 2008 en 2009 in Bennekom, Wageningen en Ede. De officier van justitie heeft 80 dagen gevangenisstraf, 240 uur werkstraf en 12 maanden gevangenisstraf voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar geëist.

Onderzoek
In een grootschalig onderzoek naar diefstallen en woninginbraken in Ede en omgeving in 2008 en 2009 zijn medio 2009 32 verdachten aangehouden die in verband werden gebracht met 51 zaken: woninginbraken, auto-inbraken, diefstal van o.a. scooters/brommers, heling en de brandstichting van een auto.
Veel van de 32 verdachten waren minderjarig en veelal zonder strafblad. De strafbare feiten werden in wisselende samenstelling gepleegd. De verdachten gingen bij de woninginbraken berekenend te werk door eerst informatie te verzamelen en van elkaar professioneel inbrekersgereedschap te lenen.
Er waren 5 hoofdverdachten die betrokken waren bij 10 of meer strafbare feiten. Daarnaast waren er 12 verdachten die betrokken waren bij één of meer strafbare feiten. Er zijn twee meerderjarige verdachten van heling aangehouden. Tevens kwamen er 13 minderjarige verdachten in beeld, waartegen echter onvoldoende bewijs was om ze te vervolgen. Deze zaken zijn geseponeerd.

Straffen
Vijf (hoofd)verdachten, waaronder de 19-jarige verdachte die vandaag op zitting stond, werden verdacht van betrokkenheid bij zeer veel (pogingen tot) woninginbraken en inbraken in auto's. De andere vier hoofdverdachten (die minderjarig waren) kregen de volgende straffen.
Een 16-jarige verdachte is door de rechtbank veroordeeld tot 100 dagen jeugddetentie en de PIJ-maatregel. Het is uitzonderlijk dat een PIJ-maatregel wordt opgelegd indien er alleen sprake is van vermogensdelicten. Gelet op de betrokkenheid bij een groot aantal woninginbraken, de weigering om mee te werken aan vrijwillige hulpverlening en begeleiding en de grote persoonlijke problemen van verdachte, heeft de rechtbank toch de PIJ-maatregel opgelegd. De drie andere minderjarige hoofdverdachten (13, 15 en 17 jaar) zijn veroordeeld tot jeugddetentie voor de duur van 12 tot 87 dagen plus een aantal maanden jeugddetentie voorwaardelijk, werkstraffen van 100 tot 120 uur, leerstraffen van 20 tot 35 uur en allemaal verplichte begeleiding door de jeugdreclassering voor de duur van twee jaar.

Negen andere minderjarige verdachten zijn veroordeeld voor betrokkenheid bij 1 of 2 woninginbraken of pogingen daartoe tot o.a. werkstraffen van 120 tot 180 uur.
Drie verdachten hebben transacties aangeboden gekregen door het OM. Eén verdachte heeft betaald. De twee verdachten die niet betaald hebben zijn alsnog gedagvaard.
Gelet op het grote aantal zaken, kwamen ook 13 andere minderjarige verdachten in beeld die mogelijk betrokken waren bij één of meerdere woninginbraken en diefstallen, maar waarvoor onvoldoende bewijs was. Deze zaken zijn geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.

Heling
Tot slot zijn er twee meerderjarige verdachten, waaronder een voetbaltrainer van een van de verdachten van inbraken, veroordeeld wegens heling. In de ene zaak is een geldboete van 225,-- opgelegd door de rechter. In de zaak van de voetbaltrainer is een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 1 maand en 100 uur werkstraf opgelegd door de politierechter.