Openbaar Ministerie

Verdachten aannemen en geven giften voorgeleid

22 oktober 2010 - Arrondissementsparket Arnhem

Vrijdag 22 oktober zijn de 63-jarige man uit Ravenstein en de 46-jarige man uit Leur, die afgelopen dinsdag werden aangehouden, voorgeleid bij de rechter-commissaris van de rechtbank Arnhem. De rechter-commissaris heeft 63-jarige man voor 14 dagen in bewaring gesteld. De vordering bewaring voor de 46-jarige man is door de rechter-commissaris afgewezen.

Het Openbaar Ministerie heeft de inbewaringstelling gevraagd op basis van de onderzoeksgrond. De rechter-commissaris heeft die grond aanwezig geacht voor de 63-jarige verdachte.
Het OM verdenkt de 63-jarige man ervan als directeur van de N.V. Mensec giften te hebben aangenomen/gevraagd van
meerdere(catering/horeca)bedrijven in ruil voor het afsluiten en/of voortzetten van een contract met deze bedrijven. De 46-jarige man zou giften hebben betaald om de 63-jarige te bewegen om een contract aan te gaan met zijn bedrijf.
De beide verdachten stellen dat de geldbedragen zijn betaald voor advieswerk verricht door de 63-jarige verdachte. Thans richt het onderzoek zich erop om middels getuigenverklaringen te achterhalen of er reëel (advies)werk is verricht voor de ontvangen bedragen. De komende dagen zullen getuigen worden gehoord die hier mogelijk over zouden kunnen verklaren.

De rechter-commissaris heeft ten aanzien van de man uit Leur niet aannemelijk geacht dat er nog getuigen moeten worden gehoord die door hem zouden kunnen worden beïnvloed. Derhalve is de bewaring afgewezen. De rechter-commissaris heeft de aanhouding van de verdachte rechtmatig geacht. Daardoor kan de inverzekeringstelling door het OM voor nog maximaal drie dagen verlengd worden, zolang het OM dat nodig acht. Bij de 63-jarige man heeft de rechter-commissaris de mogelijkheid van beïnvloeding wel aanwezig geacht.