Openbaar Ministerie

Intrekking hoger beroep inzake vechtpartij station Rotterdam Alexander

22 oktober 2010 - Ressortsparket Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) te Den Haag heeft, in navolging van de intrekking van het hoger beroep van één van de verdachten, het hoger beroep ingetrokken in de drie zaken rond de vechtpartij op 1 januari 2009 op treinstation Rotterdam Alexander.

Op voornoemde datum heeft een vechtpartij plaatsgevonden op het station en op het perron. Twee slachtoffer werden geraakt door een trein. Eén van hen overleed, het andere slachtoffer raakte zwaargewond. Op 3 november 2009 veroordeelde de rechtbank te Rotterdam de drie verdachten tot 12 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Twee van de drie mannen kregen daarnaast nog werkstraffen opgelegd.

De rechtbank Rotterdam oordeelde dat er geen sprake was van een dusdanig verband tussen het gepleegde geweld en de uiteindelijke aanrijding, dat de gevolgen van die aanrijding de verdachten kunnen worden verweten. De rechtbank heeft de verdachten hierdoor voor bepaalde feiten vrijgesproken. Eén van de verdachten stelde hoger beroep in tegen de uitspraak. Hierop heeft het OM in alle drie de zaken hoger beroep ingesteld, om het gerechtshof de mogelijkheid te bieden ook opnieuw een beslissing te nemen in de feiten waarvoor de rechtbank heeft vrijgesproken.

Nu de verdachte het hoger beroep heeft ingetrokken en er veroordelende vonnissen van de rechtbank liggen waarbij een gedeelte van de tenlasteleggingen is bewezenverklaard, berust het OM in de uitspraken van de rechtbank.

De intrekking van het hoger beroep brengt met zich mee dat de uitspraken van de rechtbank te Rotterdam van 3 november 2009 onherroepelijk zijn geworden.