Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Limburg sluit alliantie met Pfalz en Roero
De Provincie Limburg heeft vandaag in de Noord-Italiaanse stad Turijn een alliantie gesloten op het gebied van economie en toerisme met de Italiaanse streek Roero en de Pfalz in Duitsland. Dit vond plaats tijdens de culinaire beurs Salone Internazionale del Gusto in de Noord-Italiaanse stad Turijn.

De Limburgse aanwezigheid in Turijn vloeit voort uit afspraken die gedeputeerde Jos Hessels (Economie) afgelopen voorjaar heeft gemaakt met de Kamer van Koophandel Turijn. "Door dit bezoek is een fundament gelegd voor verdere samenwerking," zei Hessels vandaag in Turijn. "Een fundering voor verdere samenwerking tussen onze mooie regio's: Limburg en Roero. En omdat Roero al langer samenwerkt met de Pfalz in Duitsland kunnen we vandaag een alliantie smeden tussen drie regio's; Roero, Limburg én de Pfalz." De samenwerking heeft betrekking op de economie, het promoten van streekproducten en op het gebied van toerisme. "Ik ben er van overtuigd dat we samen sterker staan," zei de gedeputeerde in Turijn.

Limburg profileert zich steeds meer op het gebied van topgastronomie en streekproducten. De Provincie heeft daarom contacten gelegd met Carlo Petrini, oprichter van Slow Food Italia, de organisatie van de Salone Internazionale del Gusto in Turijn. Dit is de tweejaarlijkse beurs op het gebied van streekproducten uit de hele wereld die nu voor de achtste maal plaatsvindt.

De Kamer van Koophandel in Turijn heeft Limburg toen uitgenodigd een eigen stand in te richten op de beurs. Die uitnodiging heeft Limburg met beide handen aangegrepen om zich op de meest prestigieuze streekproductenbeurs ter wereld te proflieren. De 'Salone' omvat honderden stands met streekproducten, proeverijen, lezingen en workshops op het gebied van slow food als tegenhanger van fast food. Naar verwachting bezoeken ruim 150.000 bezoekers uit de hele wereld deze week de beurs.

Onder leiding van gedeputeerde Jos Hessels is deze week samen met een veertigtal Limburgse bestuurders en ondernemers een studiereis ondernomen naar de Salone del Gusto. Limburg heeft op de Salone een minisymposium gehouden waarop de ontwikkeling van Piemonte tot gastronomische topregio in de afgelopen decennia aan de orde is gekomen.

22-10-2010 14:59