KNHS

Rottinghuis kondigt zijn 2 kandidaten voor vice president FEI aan. 22 oktober 2010
Henk Rottinghuis

Henk Rottinghuis, zelf kandidaat voor het voorzitterschap van de FEI, maakte vandaag bekend dat hij kans heeft gezien twee zeer vooraanstaande figuren uit de paardensport aan zich te binden. Het zijn David OConnor, Olympisch Goud winnaar Eventing in 2000, momenteel President van de United States Equestrian Federation, Voorzitter van Group IV van de FEI en lid van het bestuur (Bureau), als eerste Vice President. Chistopher Hodson, een bekende Nieuw-Zeelandse advocaat, momenteel ook tweede Vice President, algemeen gezien als een baken voor stabiliteit en continuïteit binnen de FEI.

De aankondiging gebeurt voorafgaand aan de verkiezingen op 5 november in het Chinese Taipei.

David OConnor laat weten:

Vanuit mijn ervaring als internationaal atleet gedurende twintig jaar en als voorzitter van mijn bond gedurende zeven jaar, geloof ik dat de FEI op het punt staat grote stappen te maken in de promotie van de paardensport in de hele wereld. De mondiale visie van Henk en zijn pragmatische gezichtspunten maken hem tot de juiste persoon op het juiste moment voor deze stappen. Ik vind het een eer gevraagd te zijn waarde aan het team toe te voegen en zo de hippische sport de toekomst in te leiden.

Henk Rottinghuis merkt op: De samenstelling van het team levert een perfecte fit met de noden van de FEI. Ik ben dan ook blij dat David en Chris mijn Agenda onderschrijven. Deze is gebaseerd op wat federaties zelf hebben gevraagd. We hebben bestuurders nodig met grote kennis van de sport, ervaring met de verschillende eisen en culturen van federaties over de hele wereld, gezonde commerciële en organisatorische principes, en een sterke integriteit. Dit team zal dat zeker leveren. De kracht van mijn Agenda blijkt uit het feit dat zowel de grootste federatie ter wereld, alsook 2 mensen, die zelf ook als kandidaat president werden genoemd, deze willen ondersteunen en met persoonlijke inzet willen realiseren.

Er is veel te doen, niet door alles te veranderen, maar door een andere aanpak die voortbouwt op de successen van de laatste tien jaar, zonder alles opzij te gooien en opnieuw te beginnen. Davids kennis van de sport en de sporters over de hele wereld, alsook zijn bestuurlijke capaciteiten, inclusief de wijze waarop hij de samenwerking in zijn regio tussen ontwikkelde en ontwikkelingsfederaties heeft vormgegeven, zijn een goede bijdrage aan het team, evenals de toewijding van Chris aan continuïteit, integriteit en ontwikkelingssamenwerking.

Gevraagd naar de verkiezing in Taipei merkt Henk Rottinghuis op: De nationale federaties hebben een duidelijke keus: Zij die tevreden zijn over hoe de laatste vier jaar zijn verlopen kunnen kiezen uit de 2 kandidaten verantwoordelijk voor die periode, namelijk de President en de eerste Vice President. Zij die voor een nieuwe aanpak gaan met een deskundig en toegewijd team met een wereldwijde focus en een heldere Agenda hebben maar één keus.

De verkiezing van Vicepresidenten

Na de verkiezing van de President tijdens de General Assembly van de FEI op 5 november 2010 zal de nieuwe President gevraagd worden zijn nominaties voor de posities van eerste en tweede VP bekend te maken. Presidentiele kandidaten zijn niet verplicht de namen voor hun verkiezing aan te kondigen. De FEI heeft een lijst van zich verkiesbaar gestelde kandidaten die ook volgens de statuten gerechtigd zijn tot deze positie bekendgemaakt per 1 oktober jl.

David J. OConnor

Tweevoudig Paardensportman van het Jaar en vierde Amerikaan, die ooit individueel goud in de paardensport wist te bemachtigen, geldt in Amerika als een levende legende. Zijn overwinning in Sidney 2000 gebeurde met de beste score in de Olympische geschiedenis. En in vier jaar tijd won hij met hetzelfde paard medailles tijdens de Pan American Games, de Olympische Spelen en de wereldkampioenschappen.

Na zijn terugtrekking uit de sport in 2004 heeft hij verschillende sport-bestuurlijke posities op zich genomen. De belangrijkste daarvan is het voorzitterschap van de United States Equestrian Federation (de nationale paardensportbond). Hij maakt deel uit van het Bureau (Bestuur) van de FEI.

Samen met zijn vrouw Karen, die ook lid was van de Olympische Teams in 1996 en 2000 en fungerend Pan American Gold Medaillist, trainen ze jonge paarden en geven ze vele jonge ruiters instructie. Ze zijn het enige echtpaar in de geschiedenis die onderdeel waren van twee medaille winnende teams.

OConnors toewijding aan de Olympische beweging is evident op alle niveaus, van het onderwijzen en trainen tot aan het ontwerpen van parcoursen. Zijn inbreng en integratie in de USEF worden als één van de belangrijkste hoogtepunten in zijn sport-bestuurlijke carrière beschouwd. Zijn toewijding aan de jeugd, de opbouw van de sport, en coaching op het allerhoogste niveau zijn ongeëvenaard.