Gemeente Breda

Breda hanteert criteria voor subsidieaanvragen

De belangrijkste uitgangspunten uit het collegeakkoord âSamenwerking, doelmatigheid en meer eigen verantwoordelijkheidâ zijn vertaald naar een aantal criteria waaraan het College van burgemeester en wethouders subsidieaanvragen zal toetsen. De criteria vormen een specificatie van de bestaande beleidsregels.

âMet deze criteria is concreet uitgewerkt hoe we in de toekomst subsidieaanvragen toetsen. De eigen mogelijkheden en verantwoordelijkheid van de Bredanaars staat centraal. Ik geef nog graag aan dat de nadruk verder ligt op zoveel mogelijk verbinding en samenwerken tussen organisaties. Het is daarom nu al zaak dat organisaties gaan nadenken wat de criteria betekenen voor hun aanvragen, activiteiten en bedrijfsvoeringâ, volgens Bob Bergkamp, wethouder wonen en leven.

Â

Inzet op eigen verantwoordelijkheid, capaciteit en samenwerken

In de criteria ligt de nadruk op de verantwoordelijkheid en capaciteit van mensen zelf en de mogelijkheden die hun netwerken bieden, bij voorkeur met inzet van vrijwilligers en waar noodzakelijk professioneel ondersteund. Daarnaast toetst de gemeente consequent of subsidieaanvragers het maximaal mogelijke hebben gedaan om voordelen te halen uit samenwerking en uit andere of voorliggende voorzieningen.

De verschuiving van verantwoordelijkheden van overheid naar burger en de sturing op samenwerking en efficiency leveren per saldo besparingen op.

Â

Planning

De gesubsidieerde organisaties ontvangen deze dagen een brief van de gemeente waarin de criteria staan uitgelegd. De criteria worden binnen enkele weken gepubliceerd in het Stadsblad.

Â

Themaâs Business Case

Daarnaast zijn themaâs onderzocht die kunnen dienen als business case: âvastgoedâ, âversterken eigen krachtâ en âsubsidieer de burger, niet de instellingâ. Een business case is gebaseerd op de veronderstelling dat er betere en goedkopere manieren zijn om het gewenste beleidsdoel te bereiken dan nu gehanteerd worden. Het college bekijkt momenteel welk thema of onderdeel daarvan kansrijk is om als business case te dienen en zal daarover half november een besluit nemen.

Â

Breda, 22 oktober 2010