Vlaamse Overheid

De bomenteller tikt verder naar 1 miljoen

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 22 oktober 2010

Op voordracht van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke SCHAUVLIEGE heeft de Vlaamse Regering vandaag beslist om de succesvolle campagne `1 miljoen bomen voor Vlaanderen' ook de volgende twee jaar financieel te ondersteunen voor een bedrag van 289.483,4 euro. Het project is de Vlaamse spin-off van de internationale campagne `Plant for the planet: the Billion Tree Campaign' en wordt uitgevoerd door de Vereniging voor Bos in Vlaanderen in samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos.

De Vlaamse campagne startte in 2008 met de slogan `Zes miljoen Vlamingen gaan voor 1 miljoen bomen' en loopt over vier jaar, maar met een tussentijdse evaluatie na twee jaar. Wie een boom plant, kan die registreren op de website www.1miljoenbomen.be en zo zijn boompje bijdragen aan het miljoen. Momenteel staat de teller op 732.341 bomen. Wie geen tuin heeft of de campagne liever moreel of financieel steunt, kan dat op allerlei manieren. Er zijn t-shirts voor `een boom van een vent' of iemand met een `hart van hout'. Elke verkochte t-shirt sponsort de aanplant van drie nieuwe boompjes. Ook bedrijven kunnen deelnemen aan de actie. Zo zegden enkele grote bedrijven (De Lijn, Ikea en Decathlon, ...) toe om dit najaar een eigen bedrijfsbos te realiseren.

Minister Joke Schauvliege: "Met het eerste luik van de campagne wilden we vooral de aanpak testen en op punt stellen. We merken een goede respons en blijven de campagne daarom de volgende twee jaar steunen. Door organisaties die je misschien niet meteen met het bos associeert, en de bedrijfswereld bij het bossenverhaal te betrekken, bereiken we nieuwe doelgroepen en komen we tot verrassende samenwerkingen die het belang van bos voor Vlaanderen extra in de verf zetten. We brengen verschillende partijen bij elkaar om samen te werken aan meer natuur. Meteen een goede voorbereiding voor de start van het internationaal jaar van het bos in 2011."