INLIA


Uitzettingen naar Irak niet opgeschort (22-10-10)

De nieuwe minister voor Immigratie en Asiel, Gerd Leers, ziet geen reden om de uitzetting van Irakezen op te schorten. Volgens de minister is er "geen sprake van een dusdanig extreme situatie van algemeen geweld dat elke uitzetting in strijd zou zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM)". Dit zei de minister nadat de UNHCR Nederland nogmaals had opgeroepen vanwege de veiligheidssituatie in Irak niet langer tot uitzettingen over te gaan. De UNHCR-afgevaardigde voor Irak, de heer Daniel Endres, was op 20 oktober jl. in Den Haag en vroeg Nederland en andere Europese landen voorlopig geen Irakezen terug te sturen, omdat de situatie in Irak te onveilig is zolang er geen nieuwe regering is.

Omdat Nederland ondanks deze oproep doorgaat met uitzettingen zullen naar verwachting veel rechtshulpverleners in het belang van hun cliënt een beroep doen op het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het EHRM heeft in ieder geval in één Irakese zaak al een interim measure getroffen. Hierbij ging het om een Irakees die activiteiten had verricht voor de Amerikanen.

Ook in het geval van Somalië blijft de Nederlandse overheid vasthouden aan het uitzetten van asielzoekers naar Mogadishu, ondanks de oproepen van UNHCR, Amnesty International en Human Rights Watch om dit niet te doen. Het EHRM heeft inmiddels in een aantal Somalische zaken ook al een interim measure uitgesproken.