Belgische Federale Overheid



Eerste federaal jaarboek `Armoede in België'

Datum: 22 oktober 2010

Aan de vooravond van de Internationale Dag tegen Armoede werd op vrijdag 15 oktober 2010 het eerste federaal jaarboek `Armoede in België' voorgesteld. De onderzoeksgroep OASeS van de Universiteit Antwerpen stelde het boek samen in opdracht van de staatssecretaris voor Armoedebestrijding. Het boek brengt voor het eerst een stand van zaken van het federale armoedebeleid.

Het boek past zowel in het kader van het Europees jaar tegen Armoede en Sociale uitsluiting als in het Belgisch Voorzitterschap van de Europese Unie dat de strijd tegen armoede als één van zijn prioriteiten ziet.

Overzicht

Het boek bevat een overzicht van recente cijfers, beleidsmaatregelen en wetenschappelijk onderzoek over armoede en sociale uitsluiting in België. Hoe is het met armoede in België gesteld? Wat zijn de belangrijkste Belgische beleidsmaatregelen? Welke rol in de armoedebestrijding is weggelegd voor de federale overheid? Deze vragen worden beantwoord aan de hand van concrete thema's zoals gezondheid, schuldbemiddeling, kinderarmoede, sociale rechten, huisvesting, integratiebeleid, participatie, actieve insluiting en het recht op maatschappelijke integratie. Ook de rol van Europa in het Belgische beleid komt ter sprake.

Opvallende bevindingen

In België leven 15 % of 1.500.000 mensen in armoede, maar in dat cijfer ontbreken heel wat mensen. Mensen met schulden, mensen zonder papieren, mensen zonder reserves die zich op het randje van de armoedegrens bevinden ...

Wat schulden betreft was de gemiddelde achterstand van mensen met een wanbetaling in 2008 nog 5 394 euro. Dat bedrag steeg in 2009 tot 6 042 euro. Dat is een stijging met 12 %. Werk is de beste bescherming om niet arm te worden, maar in tijden van crisis wordt wie het zwakst op de arbeidsmarkt staat eerst getroffen. Tijdelijke jobs kunnen leiden tot een verhoogd armoederisico. Wat gezondheid betreft bewijzen de cijfers een gezondheidskloof tussen de sociale klassen. Hoe hoger iemand op de sociale ladder staat, hoe hoger zijn/haar levensverwachting. Een hoger opgeleide leeft gemiddeld tot 7,5 jaar langer dan iemand zonder diploma.

Speerpunten voor armoedebestrijding

De drie speerpunten voor een meer slagkrachtige armoedebestrijding zijn:

* het optrekken van uitkeringen tot minimum het niveau van de armoederisicogrens

* het leveren van meer inspanningen voor de bestrijding van armoede bij kinderen

* het stimuleren van participatie aan het beleid van mensen die armoede aan den lijve ondervonden hebben

Europa

De nieuwe Europese strategie Europa 2020 kan helpen. De strategie van actieve insluiting houdt in dat mensen naar de arbeidsmarkt geleid worden, dat een adequaat minimuminkomen voorzien wordt voor wie niet meekan en dat kwaliteitsvolle diensten de participatie van mensen in armoede moet ondersteunen.

De onderzoekers die het boek samenstelden zijn Danielle Dierckx, Nicolas Van Herck en Jan Vrancken. Het 254 pagina's tellende boek bestaat in drie talen (Nederlands, Frans en Engels) en is verkrijgbaar bij:

Uitgeverij Acco
Brusselsestraat 153
3000 Leuven

Tel: 016 62 80 00
E-mail:uitgeverij@acco.be
Website: www.uitgeverijacco.be

ISBN: 978 90 334 8112 3
Prijs: 19,5 euro

Meer informatie over het boek op de website van OASeS