Gemeente Eindhoven

Schreurs voorzitter Europees Stedennetwerk Cultuur

Eindhovens wethouder van Cultuur, Mary-Ann Schreurs, is gekozen tot bestuurlijk voorzitter van het Cultuur Forum van netwerk en brancheorganisatie van Europese steden: Eurocities. De verkiezing vond 22 oktober 2010 plaats in Lublin (Polen). Het voorzitterschap betekent dat Eindhoven twee jaar leiding geeft aan het belangrijkste Culturele advieslichaam van de Europese Commissie. Enige tegenkandidaat was de stad Warschau. Als vicevoorzitter is Dortmund gekozen.

Eindhoven vertegenwoordigt als voorzitter het cultuurbeleid van de 130 grootste steden van Europa in Brussel. Daarnaast zal de wethouder tijdens diverse vergaderingen in Europa het beleid dat Brussel voorstaat voor de Europese steden tegen het licht houden en gezamenlijk met hen (tegen)voorstellen ontwikkelen. Schreurs: " Het streven is een intensievere samenwerking op Europese schaal, sneller kennis uitwisselen en kortere lijnen met Europese bronnen en partners. Ik verheug me uiteraard op de komende samenwerking met de vicevoorzitter, zeker geen onbelangrijke speler in Europa. Voor Eindhoven brengt het voorzitterschap diverse Brainport- en regiodoelen dichterbij. We zijn een belangrijke speler op het terrein van design, innovatie en de creatieve industrie. In cultureel opzicht zijn daarmee diverse dwarsverbanden aan te gaan. Omdat tijdens mijn voorzitterschap de Nederlandse kandidaatstelling Culturele Hoofdstad 2018 op de Europese agenda komt, is deze functie ook in nationaal opzicht interessant!"

Eurocities

Eurocities is een toonaangevend stedennetwerk waarin meer dan 130 steden en stedelijke netwerken, waaronder Brabantstad, participeren. Het netwerk bestaat uit een aantal gespecialiseerde fora, met daaronder werkgroepen op specifieke interessegebieden. Voor de periode 2011-2012 worden nieuwe voorzitters gekozen voor de verschillende fora. In mei 2010 is besloten dat Eindhoven zich kandidaat stelt in navolging van het ambtelijk voorzitterschap van een werkgroep dat al door Eindhoven wordt ingevuld. Nu Eindhoven voorzitter is van het Cultuurforum Eurocities 2011-2012 wordt een kernteam geformeerd dat wethouder Schreurs bij het Europese project ondersteunt.

Coalitieakkoord

Het Coalitieakkoord Werken aan Morgen refereert aan Eindhoven in het Europa van de regio's en de doorontwikkeling van de internationale uitstraling. Het college wil zoveel mogelijk de mogelijkheden aanpakken die Europa biedt. Internationale netwerken, zoals Eurocities, zijn hierbij onontbeerlijk. Bovendien is Eindhoven een van de grondleggers.