Nieuw-Vlaamse Alliantie




Commissie Naturalisaties bevriest dossiers

klok 22 oktober 2010

De Kamercommissie Naturalisaties besliste gisteren op de eerste werkdag om voorlopig alle dossiers van kandidaat-Belgen te bevriezen tot er strikte en verstrengde criteria komen. Het initiatief kwam van de N-VA-Kamerleden Sarah Smeyers en Theo Francken. Volgende week zullen de partijen daarover vergaderen. N-VA, Open VLD, CD&V en de MR willen strengere criteria. De PS en het cdH verzetten zich.

Belg worden is vandaag de dag nattevingerwerk. De wet is zo vaag dat er misbruik van gemaakt wordt. Daar moet verandering in komen. Er moet onderhandeld worden over een herziening en er moet duidelijkheid komen in de definitie van schijnhuwelijk en gezinshereniging. De aangescherpte criteria moeten schriftelijk worden vastgelegd in het huishoudelijk reglement van de commissie Naturalisaties.

`De naturalisatie via het parlement is een gunstmaatregel die uitgegroeid is tot het belangrijkste immigratiekanaal. Het politieke krachtveld is gewijzigd en er is nu een draagvlak om striktere criteria toe te passen', zegt Sarah Smeyers. De N-VA behandelt geen dossiers meer tot er consensus is over een verstrenging van de regels.

Niet geheel verrassend tekenden PS en cdH al protest aan. Zij willen dat de commissie kan blijven doorgaan met naturalisaties in afwachting van eventuele nieuwe criteria. Het is bovendien al lang duidelijk dat zij die verstrenging van de criteria niet zien zitten. Immers, elke nieuwe Belg beschouwen zij als een potentiële nieuwe kiezer... Auteur(s): Sarah Smeyers, Kamerlid Theo Francken, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va beannemie nijs n-va be