Nieuw-Vlaamse Alliantie




Spoorwegbonden: toon liever ambitie in plaats van weer te staken!

klok 17 oktober 2010

Morgen worden de reizigers en het land opnieuw gegijzeld door de zoveelste spoorstaking. Onverantwoord, vindt de N-VA. De N-VA begrijpt ook niet waarom het reizigersverkeer de dupe moet worden van een probleem bij het goederenvervoer en roept de spoorwegvakbonden op om hun rol bij de omvorming van NMBS-Logistics positiever op te nemen.

Het wordt veel: op 15 september brak een spontane stakingsactie uit in Zeebrugge en Antwerpen naar aanleiding van de verzelfstandiging van het vrachtverkeer per spoor... Op 11 oktober werd het werk opnieuw neergelegd door een deel van het spoorwegpersoneel... En nu zal ook morgen en overmorgen het spoorverkeer lam liggen door vakbondsacties.

ACV-Transcom en ACOD-spoor menen dat deze acties nodig zijn om de toekomst van de arbeiders bij NMBS Logistics veilig te stellen. Zij zien het als hun taak om de tewerkstelling in het kader van de Europese liberalisering maximaal te beschermen. De manier waarop ze dit aanpakken, leidt eerder tot het tegendeel. Bovendien moeten de bonden eerlijk zijn tegenover hun eigen leden.

N-VA volksvertegenwoordiger Steven Vandeput: "De liberalisering van het spoorwegverkeer is een feit, die beslissing is genomen. We begrijpen dan ook niet dat de vakbonden dit achterhoedegevecht blijven voeren alsof alles nog open ligt. Dat is niet zo. NMBS Logistics wordt een bedrijf dat gaat werken met contractuelen. De tijd van Jomme Dockx is voorbij."

NMBS Logistics heeft een marktaandeel van bijna 90 %. Dat is een prachtig uitgangspunt om van het bedrijf een topspeler in Europa te maken. Bovendien zijn alle sociale problemen met de vakbonden al tot 2014 uitgeklaard. Tot dan worden 75 % van de jobs nog steeds met vast benoemden ingevuld. Het is dan ook onbegrijpelijk dat men nu al actie voert om dat statuut na 2014 nog verder af te dwingen.

Vandeput: "De vakbonden moeten leren denken als economen en niet als boekhouders. Vanuit hun standpunt begrijp ik dat zij nu vooral tewerkstelling willen behouden. Maar als NMBS Logistics marktaandeel verliest omdat het te duur is in vergelijking met de concurrentie, dan is het verlies aan jobs op termijn nog groter."

De N-VA roept dan ook op tot constructieve dialoog en verantwoordelijkheidszin. Het omvormingsproces van NMBS Logistics tot een performante speler op Europees niveau had een pijnlijke zaak kunnen zijn, maar dat is het niet: beiden, vakbonden en directie, hebben belang bij het uitbreiden van de tewerkstelling op de lange termijn. In plaats van te focussen op het jobbehoud van vandaag, kunnen ze zich beter richten op de jobs die morgen kunnen ontstaan doordat ze het bedrijf nu competitiever maken. Dat is de assertieve houding van teamspelers die samen een markt veroveren. Helaas lijken de vakbonden dat niet in te zien.

Steven Vandeput: "Waarom zou NMBS Logistics op termijn de Nederlanders geen lesje in efficiëntie kunnen leren? Ik roep de vakbonden op om ambitie te tonen. Als het uitgangspunt is dat vandaag geen enkele job verloren mag gaan, dan tekent men voor een gigantisch jobverlies in de toekomst. Als men het vizier echter wijder open zet, dan kunnen de voordelen van liberalisering niet ontkend worden: een markt van Kopenhagen tot Barcelona en van Le Havre tot Praag. Als dat geen perspectieven biedt."

De N-VA betreurt verder ook de methode waarmee de vakbond zijn eisen kracht bijzet. Niet alleen is dit de derde staking in een maand tijd, ook het betrekken van het reizigersvervoer in een dossier dat er niets mee te maken heeft, tast de geloofwaardigheid aan waarmee de vakbonden hun aanpassingsproblemen in de publieke opinie wensen te brengen.. In het snel evoluerende Europa is het van belang dat we de handen in elkaar slaan om samen uitdagingen aan te gaan. Elke vakorganisatie die zich in die filosofie herkent, kan op onze volle steun rekenen. Het bestrijden van de veranderingen uit angst voor de onzekerheid van vandaag, hypothekeert de zekerheid van morgen. We moeten weg van de frictie, richting ambitie! Auteur(s): Steven Vandeput, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be