De Nederlandse Bank

Speech directeur Hoogduin 'Nassaulezing - De staat van Nederland'

Speech

Datum 22 oktober 2010
Tijd 17:00 uur
Lokatie Nassaulezing, Breda
Spreker Prof. dr. L.H. Hoogduin

DNB directeur Lex Hoogduin heeft vandaag op de jaarlijkse Nassaulezing in Breda gepleit voor meer ambitie in het versterken van de begrotingsdiscipline in de eurozone. Strikte controle op de naleving en de handhaving van de begrotingsregels binnen de eurozone is noodzaak.

Tot nu toe is dit ondermaats geweest. Begrotingsplannen en uitkomsten vertonen een persistent verschil in sommige landen. Zij schatten de economische vooruitzichten veel te rooskleurig in en hebben dus steevast te kampen met overschrijdingen van de uitgaven. Afgelopen maandag werd in Brussel een voorlopig akkoord bereikt over het aanscherpen van de begrotingsregels. Hoewel het akkoord het mogelijk maakt sancties eerder toe te kennen, houden politici een flinke vinger in de pap.

Net als nu het geval is, is nog steeds een gekwalificeerde meerderheid noodzakelijk voor het starten van een sanctieprocedure. Daarmee blijft het nog altijd een politieke beslissing. Dat is een gemiste kans. Daarnaast is er nog geen overeenstemming over de hoogte van de financiële sancties en het tempo waarin landen hun staatsschuld moeten terugdringen.

Downloads


* Nassaulezing - De staat van Nederland (PDF: 189,2 Kb)
---

Zie het origineel