Gerechtelijke organisatie

Reactie van de president van het gerechtshof Amsterdam inzake Tom Schalken

Amsterdam, 22 oktober 2010 - De president van het gerechtshof Amsterdam komt, na een gesprek met de heer Schalken, tot de voorlopige conclusie: âin geen enkel opzicht is aannemelijk geworden dat de heer Schalken gepoogd heeft de verklaring van een getuige-deskundige in het Wildersproces vooraf te beïnvloedenâ.

In mei van dit jaar is de heer Schalken, raadsheer-plaatsvervanger bij het gerechtshof Amsterdam, aanwezig geweest bij een diner waarbij ook de arabist Hans Jansen, getuige-deskundige in het strafproces tegen de heer Wilders, aanwezig was. Tijdens dat diner heeft een debat plaatsgevonden dat onder meer ging over de zaak Wilders.

De president is van mening dat de gang van zaken rond het diner achteraf gezien ongelukkig is. Er lijkt een grote discrepantie te bestaan tussen de intenties van betrokkenen destijds en het beeld dat erdoor is ontstaan. Het ware dan ook beter geweest als dat destijds voorzien was en het debat niet op dat moment, althans niet in het bijzijn van de heer Schalken, had plaatsgevonden.

Geen sturing van de discussie

Het etentje vond plaats in een vaste setting waarin regelmatig allerlei maatschappelijke themaâs worden besproken. Soms wordt een gast van buitenaf uitgenodigd. In dit geval de heer Jansen voor een debat over de islam. De heer Schalken heeft, naar eigen zeggen, aanvankelijk nauwelijks aan het debat deelgenomen, maar in een wat latere fase wel op een aantal punten de beslissing van het gerechtshof, waarbij de vervolging van Wilders werd gelast, toegelicht. De heer Schalken spreekt met klem tegen dat hij het was die de discussie steeds ânaar de zaak Wilders stuurdeâ.

Bron: Gerechtshof Amsterdam Datum actualiteit: 22 oktober 2010 Naar boven