Ingezonden persbericht


Persbericht - 5 oktober 2010
Eetbaar Park
Symposium over duurzame stedenbouw en opening kunstproject

foto: Stroom Den Haag

Vrijdag 22 oktober 2010, 9:15 - 17:00 uur
Locatie symposium: Verenigingsgebouw Amateurtuindersvereniging Nut en Genoegen, Meppelweg 882, Escamp, Den Haag Aanmelding uitsluitend via info@stroom.nl

Een utopie-binnen-handbereik. Dat is wat de Engelse kunstenaar Nils Norman met 'Eetbaar Park' heeft gecreëerd. Dit innovatieve project verbindt natuur met stedelijkheid d.m.v. permacultuur; een natuurlijke en milieuvriendelijke manier van tuinieren. Op het symposium wordt permacultuur onder de loep genomen als een ontwerpmethode die natuurlijke processen en systemen als uitgangspunt neemt voor de inrichting van de leefomgeving. O.l.v. Aukje van Roessel presenteren deskundigen als Thomas Rau, Jan Jongert, Annechien Meier en Fransje de Waard op het symposium hun visies op duurzame stedenbouw. Deelnemers worden betrokken in een debat over lowtech oplossingen voor hightech vragen. Het symposium markeert de officiële opening van het kunstproject dat later die dag door wethouder Baldewsingh wordt geopend.

'Eetbaar Park' komt tot stand met dank aan:

Gemeente Den Haag, Natuur- en Milieueducatie, Fonds Burgerschap, Amateurtuindersvereniging Nut en Genoegen, Binder Groenprojecten, Fonds 1818, G'Aarde Gezonde Gronden, Ingenieursbureau Den Haag, Mondriaan Stichting, Ontop BV, ORIO architecten, Stimuleringsfonds voor Architectuur en Stichting DOEN.

'Eetbaar Park' is een kunstwerk dat duurzaam tuinieren demonstreert, inspiratie, bewustzijn en bovenal heerlijke groente en fruit oplevert. Nils Norman ontwierp in het kader van het Foodprintprogramma twee moestuinen op basis van permacultuur, inclusief een ecologisch paviljoen van stro, hout en leem. De tuinen, bij Amateurtuindersvereniging Nut en Genoegen en bij Stadsboerderij De Herweijerhoeve in het Zuiderpark, worden, onder regie van de Haagse permacultuur-organisatie G'Aarde Gezonde Gronden, door vrijwilligers aangelegd en onderhouden.

Programma
Dagvoorzitter van het plenaire programma is Aukje van Roessel (De Groene Amsterdammer). Sprekers zijn Thomas Rau (architectenbureau RAU), Jan Jongert (2012Architecten), Annechien Meier (kunstenaar), Fransje de Waard (auteur van 'Tuinen van Overvloed') en Nils Norman (kunstenaar). Voor uitgebreide informatie, klik hier.

Meld u aan via info@stroom.nl
Het symposium is bedoeld voor professionals op het gebied van stadsinrichting, groen en duurzaamheid. De kosten bedragen 45 euro per persoon. Inschrijven kan t/m vrijdag 15 oktober via info@stroom.nl o.v.v. functie/hoedanigheid. Er zijn maximaal 75 plaatsen beschikbaar.

Opening en workshops
Aansluitend aan het symposium vindt om 17:30 uur in het Zuiderpark de feestelijke opening van 'Eetbaar Park' plaats door Rabin Baldewsingh, wethouder Duurzaamheid (tevens stadsdeelwethouder Escamp) in Den Haag. Op zaterdag 23 oktober worden er door G'Aarde Gezonde Gronden presentaties en workshops georganiseerd om kennis te maken met permacultuur.

Voor meer informatie over 'Foodprint', klik hier.

Noot voor de redactie (