Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

THE UNWANTED LAND - EEN UNIEK TENTOONSTELLINGSPROJECT ROND HET THEMA MIGRATIE

Van 22 oktober 2010 t/m 13 februari 2011 is in museum Beelden aan Zee het tentoonstellingsproject The Unwanted Land te zien. Hierin reflecteren zes hedendaagse beeldend kunstenaars op het thema migratie.

Migratie laat diepe sporen achter in de mens - talllozen zijn sinds mensenheugenis om verschillende redenen op drift geraakt, verplaatst, gedeporteerd, gevlucht of vertrokken. De nog onderbelichte 'kleine migratie', van zij die op zoek gingen naar een beter leven en hun geluk wilden beproeven in een ander land, staat in deze expositie centraal.

Kunstenaars
Aan The Unwanted Land nemen de volgende kunstenaars deel: Tiong Ang (1961), David Bade (1970), Dirk de Bruyn (1950), Sonja van Kerkhoff (1960), Renée Ridgway (1965) en Rudi Struik(1947), van wie het oorspronkelijke idee voor dit project afkomstig is. Samen delen zij het curatorschap van deze tentoonstelling. De kunstenaars zijn met elkaar verbon-den door hun ervaring van migratie naar of uit Nederland. De één omdat zijn ouders emigreerden of immigreerden en je als kind nu eenmaal vanzelfsprekend meegaat (Dirk de Bruyn, Rudi Struik, Tiong Ang). De ander omdat Nederland het land van de (voor)ouders lokte (Renée Ridgway, Sonja van Kerkhoff). Weer een ander keerde terug naar zijn geboor-teplek (David Bade). Elk van hen kenmerkt zich door een eigen, intens kunstenaarschap en hanteert zijn eigen vormentaal.

Environment
De multi-mediale ruimtelijke installaties die de kunstenaars voor deze expositie hebben gemaakt vormen tezamen een grote dynamische, interactieve environment. Gedurende het project zal deze omgeving steeds veranderen en groeien. Niet alleen doordat de kunstenaars er dingen aan blijven toevoegen, maar ook omdat het publiek zelf een bijdrage kan leveren. Bezoekers worden tijdens hun verblijf in het museum uitgenodigd om mee te werken, mee te denken of mee te doen aan de kunstwerken. Zo kan men een sprintje trekken op de renbaan van David Bade, mijmeren in de therapeutische ruimtes van Renée Ridgway, mee op reis met Sonja van Kerkhoff, doordringen in de geluids- en videoinstallatie van Dirk de Bruyn, luisteren naar de fluiterpalen van Rudi Struik en figureren op de filmset van Tiong Ang. The Unwanted Land is dan ook meer dan een uitstalling van kunstwerken die je kunt bekijken: het is een project waar je als bezoeker actief aan deelneemt.

Cultureel programma
Rond de expositie wordt een bijzonder cultureel programma georganiseerd, met o.a. lezingen, performances en films. Voor meer informatie zie: www.beeldenaanzee.nl

Catalogus
Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus die i.s.m. de vakgroep Kunstgeschiedenis van de Universiteit Leiden tot stand is gekomen: Kitty Zijlmans (red.), The Unwanted Land, Zwolle (Uitgeverij Waanders) 2010, ¤ 24,95 ISBN 9789040077227..

Afb: Dirk de Bruyn, Still Home comings, 1987, 100 min. 16 mm, optical sound

museum Beelden aan Zee, Harteveltstraat 1, 2586 EL Den Haag, +31 (0)70 358 58 57, Di. t/m zo. 11.00-17.00 uur, www.beeldenaanzee.nl, info@beeldenaanzee.nl, toegang volwassenen: ¤ 9,50, 13-18 jaar : ¤4,75,75, kinderen t/m 12 jaar : gratis

//////////////////////////////////////////////////////////////////// EINDE BERICHT////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


Noot voor redacties



Ingezonden persbericht