Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Nijmegen, 16 oktober 2010

HEXNUT: 'A legend in the making'

Vrijdag 22 oktober in Arnhem

Het Muziekenhuis en Muziek Biënnale Niederrhein presenteren het hedendaagse Amsterdamse kwintet HEXNUT. Op een toegankelijke manier en met een vleugje humor rijgt het ensemble diverse genres aan elkaar, van hedendaagse klassieke muziek tot spoken word, jazz en improvisatie.

In opdracht van Het Muziekenhuis, podium voor nieuwe muziek, componeerde HEXNUT drie nieuwe stukken. Deze vinden aansluiting bij het thema van de Muziek Biënnale Niederrhein: 'mythen, sagen, legenden'. Dit gaat van liedteksten over een middeleeuwse legende tot een parodie op het programma 'Mythbusters' van Discovery Chanel, waarbij bijzondere instrumenten worden ingezet om een aantal hedendaagse mythen te onderzoeken.

Het concert vindt plaats in de prachtige historische kelders, een ondergronds complex midden in het centrum van Arnhem.

Over HEXNUT

HEXNUT is een hedendaags ensemble van vijf solisten dat is opgericht met het oog op het vermengen van stijlen, klanken en speeltechnieken. HEXNUT is gespecialiseerd in het creëren van verrassende texturen op basis van de unieke instrumentatie, door middel van een combinatie van intense communicatie en timing tussen de spelers. Naast nieuwe composities van Oene van Geel, Gijs Levelt en Ere Lievonen, worden stukken van Ned McGowan gespeeld op teksten van Annie MG Schmidt en teksten uit de Bijbel.

HEXNUT bestaat uit:

Susanna Borsch - blokfluiten

Gijs Levelt - trompet

Ere Lievonen - piano

Cora Schmieser - stem

Ned McGowan - dirigent, dwarsfluit en contrabasfluit

Vr. 22/10/2010:

Historische Kelders, Oude Oeverstraat 4a, Arnhem

Aanvang: 20.30 uur

Entree concert: ¤ 10,- / ¤ 8,- (scholieren, studenten, 55+)

VVK via VVV

Meer info: www.muziekbiennale.eu / www.hetmuziekenhuis.nl / www.HEXNUT.nl

Achtergrondinformatie

Over Het Muziekenhuis

Het Muziekenhuis, podium voor nieuwe muziek, organiseert sinds 2001 in Nijmegen e.o. concerten op het gebied van hedendaagse gecomponeerde en geïmproviseerde muziek. Ook brengt Het Muziekenhuis producties tot stand waarbij verschillende kunstdisciplines betrokken zijn en zet zij zich in voor de ontwikkeling van de hedendaagse muziek o.m. door componisten opdrachten te verlenen.

Over Muziek Biënnale Niederrhein

Muziek Biennale Niederrhein 2010 presenteert in september en oktober een gevarieerd programma van ruim 60 concerten, voorstellingen en toeristische arrangementen met het thema 'Legenden'. Tussen Neuss en Arnhem, Krefeld en Nijmegen, Venlo en Xanten zullen gerenommeerde musici en artiesten uit binnen- en buitenland de Niederrhein laten weerklinken met muziek die uiteenloopt van klassiek tot jazz. Het weidse landschap van het grensoverschrijdende cultuurgebied biedt genoeg ruimte voor interpretaties van legendes uit alle genres: heiligenlegenden in kerken, heldensagen op kastelen of vermakelijke verhalen uit de kroeg. Tijdens Muziek Biennale Niederrhein 2010 treedt een keur aan artiesten op, waaronder The Gents, Frank Groothof, Camerata Trajectina, Flautando Köln en Hexnut.