Raad van State


vrijdag 22 oktober 2010
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan 'Recreatieparken' van de gemeente Nieuwkoop. Ten oosten van de gemeente Nieuwkoop bevinden zich diverse recreatieparken. Op deze parken speelt, net als op andere plaatsen in Nederland, de problematiek van de permanente bewoning. De voormalige gemeente Liemeer heeft jaren geleden besloten permanente bewoning te gedogen en op grote schaal gedoogbeschikkingen verleend. Basis voor het bestemmingsplan 'Recreatieparken' is het gedoogbeleid van de voormalige gemeente Liemeer. Met de ontstane gebruikssituatie heeft de gemeente Nieuwkoop rekening gehouden en ervoor gekozen om zogenoemd persoonsgebonden overgangsrecht in het bestemmingsplan op te nemen. De gemeente is van mening hiermee recht te doen aan de belangen van de bestaande bewoners en aan de recreatieve bestemming. Een eigenaar van een woning op het park Zomerlust in Zevenhoven is het niet eens met het goedkeuringsbesluit van de provincie. Hij is al sinds 1985 eigenaar van de woning en vindt dat het overgangsrecht niet persoonsgebonden, maar objectgebonden moet zijn. Er is een recht op een woonbestemming ontstaan die permanente bewoning ook voor opvolgende eigenaren mogelijk zou moeten maken, aldus de man. Hij komt dan ook tegen het goedkeuringsbesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201002321/1)

10.30 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg heeft verleend van het bestemmingsplan om een toegangsweg voor hulpdiensten aan te leggen op het tunneldek van de Sijtwendetunnel naar de hoofdingang van het appartementencomplex 'Hoog Haasburg'. Het gemeentebestuur heeft ook vrijstelling verleend voor een weg die naast de tunnel ligt en naar het appartementencomplex leidt. De Vereniging van Eigenaren van appartementencomplex 'De Elsberg' is het niet eens met dit besluit. 'De Elsberg' ligt tegenover 'Hoog Haasburg'. De VvE betwijfelt de noodzaak van de toegangsweg. Bovendien vindt zij een weg van 3,5 meter te breed voor een brandweerauto of ambulance. Volgens de VvE is haar destijds voorgespiegeld dat de omgeving een groen karakter zou krijgen, vrij van gemotoriseerd verkeer. De rechtbank in Den Haag heeft een eerder beroep van de VvE tegen de vrijstelling gegrond verklaard. Naar het oordeel van de rechtbank heeft het gemeentebestuur het besluit niet voldoende onderbouwd. Zonder toereikende ruimtelijke onderbouwing kan de ontsluiting van het tunneldek geen aanvaardbare ingreep in de omgeving inhouden. Gelet daarop is niet duidelijk gemaakt dat het belang van de VvE bij een groene omgeving moet wijken voor het belang van de gemeente bij een toegangsweg, aldus de rechtbank. Het gemeentebestuur is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201003722/1)

11.30 uur

Zitting over de vaststelling van het bestemmingsplan 'Moskee Tulpstraat-West' van de gemeente Leerdam. Het bestemmingsplan maakt de bouw van een moskee aan de Tulpstraat mogelijk. Op de locatie staat nu nog een oud schoolgebouw, maar het bestuur van de Turkse moskee wil daar een gebedshuis bouwen. Op het terrein zelf komen ook nog 29 parkeerplaatsen die bedoeld zijn voor bezoekers van de moskee. Meer dan 30 omwonenden komen tegen het besluit van het gemeentebestuur in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de bewoners past de architectuur van de moskee niet in de woonbuurt waarvan het karakter jaren '30, nauwe straten, fabrieksloodsen en weinig groen is. Verder is de bewonersgroep van mening dat een andere locatie veel geschikter is. (zaaknummer 200909974/1) 13.00 uur
wethouders van Boxmeer heeft verleend aan V.S.M. Automatisering voor het vergroten van een bedrijfsgebouw aan de Grotestraat in Sambeek. Drie omwonenden zijn het niet eens met deze bouwvergunning. Het gebouw wordt meer dan 6,5 meter hoog terwijl volgens de omwonenden het bestemmingsplan slechts een hoogte van 4,5 meter toelaat. De rechtbank in Den Bosch heeft in juni 2008 een eerder beroep van de omwonenden tegen de bouwvergunning gegrond verklaard. De rechtbank constateerde dat de plankaart een maximale hoogte van 4,5 meter toestaat en dat de voorschriften in het bestemmingsplan een hoogte van ruim 6,5 toestaat. Hoewel de voorschriften in het plan meestal voor de gegevens op de kaart gaan, vindt de rechtbank dat dit nu niet moet gelden. De gemeenteraad heeft volgens de rechtbank in 2003 uitdrukkelijk bedongen dat de maximale 4,5 meter bedraagt. Dat het gemeentebestuur dit niet heeft overgenomen in de voorschriften is zijn fout, aldus de rechtbank. Het gemeentebestuur blijft bij het standpunt dat de planvoorschriften belangrijker zijn dan de plankaart en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201006383/1)