Gemeente Oldenzaal


Toeristische uitbreiding Handelsweg Bad Bentheim - Losser - Oldenzaal

22 oktober 2010

De oorspronkelijke Handelsweg die tussen Bad Bentheim, Losser en Oldenzaal loopt, wordt uitgebreid met een aantrekkelijke fiets- of wandelroute van 26 km. Onderweg wordt een aantal plekken gecreëerd waar men kan pauzeren en op een bijzondere manier de omgeving kan beleven. De route kan worden gecombineerd met de trein die in december zal gaan rijden tussen Bad Bentheim en Oldenzaal. Op deze manier kan men heen fietsen en terug met de trein.
Euregio en de gemeenten Bad Bentheim, Losser en Oldenzaal hebben besloten subsidie te verlenen aan dit unieke Euregionale project, dat in april 2011 gereed zal zijn.

De bestuurders van de gemeenten Losser, Oldenzaal en Bad Bentheim benadrukken eensgezind het belang van dit bijzondere uitstapje. Iedere betrokken gemeente heeft zijn eigen specifieke recreatieve aanbod waaruit de bezoekers zelf unieke dagtocht kunnen samenstellen: een mooie fietstocht door het grensgebied, een bezoek aan het kasteel in Bad Bentheim, winkelen en genieten van een terrasje in de gezellige binnenstad van Oldenzaal of recreëren in het mooie buitengebied van Losser. En van de fiets stap je zo over op de trein, die je weer terug brengt naar het beginpunt.

Belevingsplekken
De fiets- of wandeltocht langs de Handelsweg tussen Bad Bentheim, Losser en Oldenzaal wordt een belevenis op zich. Er worden drie plaatsen langs de route ingericht die naast een mooie plek voor een pauze een uitdaging vormen om actief de omgeving te beleven. Jong en oud wordt hier geïnspireerd en geactiveerd om te beleven, te bewegen en te leren.

Fietsen in het prachtige landschap

Eigen inwoners
De betrokken bestuurders gaan er vanuit dat naast toeristen ook veel eigen inwoners gebruik zullen maken van dit arrangement. Veel inwoners leren op deze manier de regio van een andere kant kennen. Bovendien is een dagje uit in eigen regio voor veel mensen een aantrekkelijk alternatief voor bijvoorbeeld een dagje met het gezin naar een pretpark.

Betrokkenheid Euregio
Het project wordt in het kader van het INTERREG IV A programma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en door de gemeenten Bad Bentheim, Losser en Oldenzaal. Het project wordt begeleid door het programmamanagement bij de Euregio.
De uitvoering van het project ligt met name bij VVV's van Bad Bentheim en Oldenzaal, die uiteindelijk ook verantwoordelijk zullen zijn voor de verkoop en onderhoud van dit nieuwe toeristische product.